ODBIJENA PROTESTNA NOTA SRBIJE: Hrvatska podržala paljenje srpske zastave?!

Izvor: Telegraf.rs, 06.Avg.2016, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODBIJENA PROTESTNA NOTA SRBIJE: Hrvatska podržala paljenje srpske zastave?!

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je da je Hrvatska odbila da primi protestnu notu Srbije zbog paljenja srpske zastave na obeležavanju godišnjice "Oluje" u Kninu, jer, kako je poručio, "inflacija nota stvara nered".

Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je notu Hrvatskoj zbog paljenja zastave, ocenivši to "vandalskim činom" i pozvalo da se počinitelji kazne.

Hrvatska agencija Hina navodi da je to peta protestna nota koje su vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u Beogradu uputile Zagrebu u poslednjih desetak dana, kojima je zajedničko to da Hrvatsku optužuju za rehabilitaciju ustaškog pokreta, veličanje osuđenih terorista i za odluke hrvatskih sudova 'uperene protiv srpskog naroda'".

Printskrin: Youtube/Index.hr Portal

Hina dodaje da je hrvatska policija saopštila da je zbog paljenja zastave Srbije uhapsila dva muškarca stara 27 i 44 godine.

Kovač je rekao da je njegovo ministarstvo upoznato s notom koja je poslata faksom, ali da je odbilo da je službeno primi jer "inflacija nota stvara nered".

- To je očigledno strategija Srbije koja želi da stvoriti utisak da Hrvatska nema kredibilitet na planu pravne države. Mi smo zemlja koja je kredibilna, a neka Srbija pokaže da je kredibilna. Neka ne skreće pažnju sa svojih obaveza, neka ih sprovodi posebno na području pravosuđa, u kontekstu pregovora o članstvu u EU neka se bavi sama sa sobom i neka nas ostavi na miru - izjavio je Kovač novinarima u Kninu.

Foto: Tanjug/HINA

Istakao je da je Hrvatska pokazala da je pravna država i poručio Srbiji da se "brine o sebi i sarađuje s Haškim sudom". Komentarišući kritike srpskog kolege Ivice Dačića zbog govora hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na godišnjici "Oluje" u Kninu, Kovač je pozvao Srbiju "da se ne bavi govorom predsednice koji je bio izvrstan".

Foto: Marko Todorović

- Dijagnoza je bila izvrsna, jer je predsednica rekla da je "Oluja" bila akcija za oslobađanje okupiranih područja Hrvatske. Mi smo porazili ideju Velike Srbije u Hrvatskoj, a to je važan doprinos da se jedan deo srpskog naroda reši virusa Velike Srbije - tvrdi Kovač.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.