Mizoginija u medijima: Golotinja kao uvod u nasilje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2015, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mizoginija u medijima: Golotinja kao uvod u nasilje

“Cica ubica”, “informerka”, “Alo! Snežana” svakodnevne su rubrike tabloidne štampe kojima se srpskoj javnosti serviraju fotografije polunagih (golih) modela uz aluzije na aktuelne događaje. Koncept za koji se veruje da je pre skoro pola veka lansirao britanski tabloid Sun (danas u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Mardoka) prati kontroverza radi li se tu o jeftinom i bezopasnom vidu zabave, ili nečemu što omalovažava ili pak diskriminiše žene?

Vest da je Sun-ova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << “cica sa treće strane” obukla brushalter, posle 45 godina objavljivanja fotografija žena u toplesu, u kratkom roku je krajem prošlog meseca obišla svet i izazvala mnogobrojne reakcije. Tumačila se kao velika pobeda dvogodišnje feminističke kampanje i peticije “No more page 3” u kojoj je za ukidanje, prema njihovom uverenju seksističke stranice, skupljeno više od 200.000 potpisa.

Međutim, golotinja se na svoje staro mesto vratila posle svega jednog dana, na nezadovoljstvo dela javnosti za koju to predstavlja nastavak prihvatanja i tretiranja žena kao seksualnih objekata.

U malčice izmenjenoj formi ovaj trend prigrlio je pregršt ovdašnjih tabloida. “Ja sam već na Guglu”, “Mene rešetke ne plaše”, “Zbog Đokovića nosim samo plavi donji veš”, komentari su uz fotografije obnaženih lepotica u izazovnim pozama koji se odnose na aktuelne korupcionaške afere, moguće poslovne dogovore ili sportske uspehe.

Jelka Jovanović, dugodišnja novinarka, ukazuje da im je lajtmotiv isključivo seks.

“Uvek su sa seksualnom aluzijom i ponudom naravno političarima. Tako da imamo tu jednu ni malo diskretnu vezu između golog ženskog tela i onoga što bi trebalo da bude javni posao. Tu vrlo retko ima duha, što je vulgarizacija koja mnogo više podseća na kič pornografske časopise. Naravno potpuno sam svesna toga da je industrija zasnovana na seksu jedna od najprobitačnijih i u krajnjoj liniji ovde se radi o pristanku”, kaže Jelka Jovanović.

Letimičan pogled na goste kafića ili putnike u gradskom prevozu po štampi koju imaju uz sebe, garancija je da su se već susreli sa sadržajem druge, šeste, ili pretposlednje strane novina – u zavisnosti od toga kako je fotografija u listu pozicionirana. Beograđanin Miloš kaže da među onima koje je video tokom dana najinteresantnija bila posvećena nedavnoj Đokovićevoj tituli u Melburnu.

“Nekad bacim oko na to pročitam. Bude interesantno, ume da bude provokativno. Treba na neki šaljiv način reći nešto, poslati neku poruku. Mislim da to ne podstiče diskriminaciju i nasilje. To su uglavnom žene koje su sa Plejboj stranica, ili tako nešto. Tako da ne može to da bude to, nikako. Meni tako to izgleda.”

Mlađenović: Skaradna i nedopustiva poruka

Ovaj svojevrsni mejnstrim se u gotovo svim društvima tretira blagonaklono, kao trend koji je potpuno uobičajena stvar. Međutim ostavlja i utisak stalne dostupnosti žena, što u krajnjem ishodu može imati mnoštvo posledica.

Lepa Mlađenović, feministkinja i LGBT aktivistkinja, smatra da je jedna od njih potenciranje neravnopravnosti dva pola.

“Te slike zapravo bezimenih, u nekom smislu, žena koje su redukovane na telo, su ponižavanje ženskog roda. Svođenje na seksualni objekat zadovoljstva muškaraca i zapravo jedna vrsta kršenja ljudskih prava zato što posmatramo jedan rod bez dostojanstva. Ono što je jako važno funcija tih slika je da normalizuje jedan potpuno neravnopravan odnos muškaraca i žena – činjenicu da u heteroseksualnom i patrijahalnom svetu žene treba da budu tu samo da bi služile muškarcima”, smatra Lepa Mlađenović.

Ukoliko bi na ovim prostorima bila pokrenuta peticija nalik onoj sa početka priče - zbog treće stranice britanskog Sun-a, Dragana s kojom smo razgovarali u centru Beograda bi, bez sumnje, bila jedna od potpisnica.

“Ne znam šta će im gole žene ili muškarci ili bilo ko go na bilo kojoj strani. To loše utiče na decu, mlade devojke koje se tako isto skidaju i stavljaju na Fejsbuk svoje fotografije. Utiče na remećenje slike stvarnosti i sistema vrednosti.”, upozorava Dragana.

Ovakva argumentacija, međutim, često nailazi na podsmeh onih koji se pitaju kome mogu štetiti provokativne fotografije ženskih modela koji samo rade svoj posao za koji su dobro plaćeni, ocenjujući pritom njihovo neslaganje licemernim. Ipak, Lepa Mlađenović upozorava da to u nekim slučajevima izaziva pogrešne utiske iz kojih se može izroditi nasilje.

“Kada se svaki dan nailazi na slike golih žena, to je skaradna i nedopustiva poruka. Dovodi do toga da imamo svaku četvrtu ženu koja je preživela neki oblik seksualnog nasilja. Zato što je to normalizovano. Ako su sve žene muškarcima dostupne, onda ona ne može da kaže ne i tu je početak silovanja, odnosno seksualnog nasilja. Tako da je važan proces koji mi možemo da razumemo zbog čega slike golih žena iz medija treba eliminisati u potpunosti.”, zaključuje Lepa Mlađenović.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.