Mirović: Hrvatska manjina je veoma značajna nijansa u društvu

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Okt.2018, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović: Hrvatska manjina je veoma značajna nijansa u društvu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je večeras da je hrvatska manjina "veoma značajna nijansa" u društvu.

"U širokom nacionalnom, konfesionalnom i kulturnom spektru, koji nazivamo skladom vojvođanskih različitosti, hrvatska nacionalna manjina je izuzetno važna nijansa i to nije samo politička fraza, već iskreno i trajno opredeljenje Pokrajinske vlade i izraz demokratičnosti društva u kojem živimo", rekao je Mirović na obeležavanju praznika hrvatske nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << manjine u Srbiji, Dana rođenja bana Josipa Jelačića.

Dodao je da Pokrajinska vlada, kroz svoje mehanizme, pruža značajnu podršku očuvanju i razvoju identiteta hrvatske manjine u celini.

"Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za funkcionisanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i za kulturno stvaralaštvo i izdavaštvo na hrvatskom jeziku i sa tim ćemo nastaviti i u budućnosti, u značajnije većem obimu", kazao je Mirović i dodao da su povećana i godišnja izdvajanja za nedeljnik na hrvatskom jeziku "Hrvatska riječ".

On je podsetio da je ove godine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvoren Lektorat za hrvatski jezik i istakao zadovoljstvo radovima na obnovi rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, koja će biti ustupljena Hrvatskom nacionalnom veću, za šta je Srbija izdvojila više od pola miliona evra.

"Položaj pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, odnosno srpske manjine u Hrvatskoj od ključnog je značaja i zato je važno da radimo više na onom što nas spaja i da tražimo nove puteve saradnje", rekao je Mirović.

Svečanosti, koja je održana u Sportskom i poslovnom centru "Vojvodina" (Spens) u Novom Sadu, prisustvovali su i ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, predstavnici konzulata Hrvatske u Srbiji, Grada Novog Sada i Grada Zagreba.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Hrvatska manjina je veoma značajna nijansa u društvu"

Izvor: B92, 17.Okt.2018, 00:25

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je hrvatska manjina "veoma značajna nijansa" u društvu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.