Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Mar.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres apeluje na Obamu da masovna ubistva Armena proglasi genocidom

Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa juče (18 marta) su predstavili rezoluciju kojom se američki predsjednik Barack Obama poziva da masovna ubistva Armena u otomanskoj imperiji tokom I Svjetskog rata proglasi genocidom.

Rezoluciju Istina o armnijskom genocidupodržalo je 40 američkih kongresmena iz republikanske i demokratske stranke.

Oni su pozvali Obamu da pomogne u stabilizaciji i poboljšanju armenijsko-turskih odnosa “ baziranih na potpunom priznaju Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Turske činjenica i posljedica genocida nad Armenima i poštenoj i svobuhvatnoj međunarodnoj rezoluciji o tom zločinu protiv čovječnosti”.

Ovo pitanje i dalje, stoljeće kasnije stvara probleme u odnosima Turske i Armenije.

Ankara prihvata da je mnogo Armena ubjeno u sukobima, ali negira da je oko 1.5 miliona žrtava ubjeno kao čin genocida, što je kavlifikacija koju koriste neki istoričari imeđunarodne vlade poput one Francuske.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.