Episkop Porfirije: Crkvene i ostale elite nose najveću odgovornost

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Jan.2016, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Episkop Porfirije: Crkvene i ostale elite nose najveću odgovornost

Srpsko narodno vijeće održalo je u Zagrebu svoj tradicionalni božićni i novogodišnji domjenak. Na podu dvorane Hrvatskog novinarskog društva u kojoj se domjenak održavao bilo je 11 razbijenih dvojezičnih ploča – na ćirilici i latinici. Udarajući na ćirilicu udarilo se i na hrvatsku povijest, poručio je premijer na odlasku Zoran Milanović.

Nema ovih dana toliko zazivanog zajedništva bez jednakosti, poručio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac na tradicionalnom božićno-novogodišnje domjenku, i najveći je imperativ da se država i njene institucije stave na raspolaganje interesima građana.

„Tada će nestati i oni oblici nejednakosti koje trpe ljudi koji su se vratili u svoje povratničke sredine ili oni koji žive u područjima kao što je Beli Manastir, Vukovar, Erdut, Gračac, Ervenik, Knin i drugi i oni će imati osjećaj da žive stvarno u istoj državi - ne samo u istoj državi po osjećaju, nego istoj državi po pravilima, šansama i prilikama“, konstatirao je Pupovac.

Premijer na odlasku Zoran Milanović dao je kratku rekapitulaciju svog četverogodišnjeg mandata, gdje je jedna od najtužnijih epizoda bilo razbijanje dvojezičnih ploča po Vukovaru.

„I kada vidim što se sve događalo u protekle 4 godine - kolika količina mržnje, netolerancije, prezira i dvoličnosti je preplavila ovaj naš prostor – pitam se: je li vrijedilo? Vrijedilo je, vrijedi i dalje i borit ćemo se i dalje. Moramo čuvati vrijednosti koje smo dosegli i nikada se ne predavati“, naglasio je Milanović.

On je naglasio kako je to posebno važno jer je cijela srednja i istočna Europa položila oružje pred valom ksenofobije, nacionalizma i netrepeljivosti.

„Danas prema Čehu, sutra prema Srbinu, prekosutra prema Hrvatu, jutros prema muslimanu, našoj islamskoj braći, i tu je hrvatska država u zadnjih pola godine položila test humanosti i efikasnosti, a da ničime nije ugrozila svoje nacionalne interese, i to nas čini ljudima među ljudima“, prokomentirao je Milanović.

Na podu dvorane Novinarskog doma bilo je jedanaest razbijenih dvojezičnih ploča sa citatima hrvatskih i srpskih književnika, što je projekt konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića, koji ih je razbio pored sam početak domjenka.

Jednu od njih su tijekom manifestacije simbolički iznova sastavili Zoran Milanović, Milorad Pupovac i izaslanik predsjednice - koja je službeno u Sjedinjenim Državama – Domagoj Juričić.

Novčić za mandatara

Pravoslavni episkop zagrebačko- ljubljanski Porfirije oštro je napao egoizam, plutokraciju i moderni liberalizam koji u ime profita zanemaruju čovjeka, i naglasio ulogu elita.

„Običan čovek hoće zajednicu sa svima. Ali elite, pre svega mi, crkvene elite ali i sve druge elite nose najveću odgovornost koja se sastoji u tome da pred licem Hristovim pronađemo trunku dobra u sebi, trunku smirenja, i da imamo snage da kažemo: u ovome nisam bio dobar, ili – mogao sam biti dobar u nečemu, a nisam. Samo i isključivo tada možemo biti blizu jedni drugih i možemo svi biti ono što je cilj postojanja po reči Hristovoj – da svi budemo jedno. Pokazala je to historija na retkim primerima – na primeru Nemačke i Francuske“, kazao je episkop.

Prilikom lomljenja česnice, novčić je našao mandatar nove hrvatske Vlade Tihomir Orešković.

„Mir Božji, Hristos se rodi! Želim svim kršćanima pravoslavne vjere sretan i blagoslovljen Božić. Neka nam je svim sretna i uspješna 2016 godina. Evo, pogledajte, našao sam novčić i uvjeren sam da to nije samo sreća za mene, nego i za cijelu državu. Ponosan sam, hvala, a malo sreće uvijek dobro dođe!“, naveo je premijer.

Doći će vrijeme i za ćirilicu u Vukovaru, kazao je Orešković na novinarsko pitanje:

„Bio sam u Vukovaru, tako da sam imao priliku vidjeti Vukovar i osjetiti atmosferu. Opet ću reći – ćirilica će doći u Vukovar u svoje vrijeme. Mislim da je svima jasno da su rane još svježe i da nekada treba pustiti da vrijeme napravi svoje.“

Pupovac je komentirao ovu njegovu izjavu:

„Mi pravimo razliku između onih koji misle da ćirilica nije dobrodošla u Hrvatsku i u Vukovar, i onih koji trebaju još malo vremena da bi ćirilica došla u Vukovar. Sa prvima ne možemo surađivati, sa drugima možemo surađivati i surađivat ćemo, i naći ćemo načina da to vrijeme ne traje predugo.“

Srpsko narodno vijeće dodijelilo je i svoje tradicionalne nagrade – animator Borivoj Dovniković Bordo dobio je nagradu „Nikola Tesla“ za doprinos razvoju srpskih institucija, nagradu za humanizam „Diana Obexer Budisavljević“ posthumno je dobila Vukovarka Ljiljana Gehrecke, a nagradu za poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa „Svetozar Pribićević“ dobio je tajnik i bivši župan Virovitičko-podravske županije Ivan Horvat.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.