Drama Sanader zaokuplja hrvatsku javnost i medije

Izvor: Southeast European Times, 02.Jan.2011, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drama Sanader zaokuplja hrvatsku javnost i medije

Ako je bivši hrvatski premijer želeo da se vrati u centar pažnje, svakako nije hteo to da postigne na ovakav način.

30/12/2010

Nataša Radić za Southeast European Times iz Zagreba – 30.12.2010.

Posle hapšenja i određivanja pritvora bivšem premijeru Ivi Sanaderu u Salcburgu, hrvatska javnost je razvila, čini se, nezasit apetit za informacijama o ovom slučaju.

Medijske kuće u zemlji rado iznose sve detalje -- potvrđene ili nepotvrđene >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << -- koje mogu da pronađu. Među njima su navodna Sanaderova uloga u skandalu u banci Hipo Alpe Adria, policijska pretraga njegove kuće u Zagrebu, kao i zaplena njegove umetničke kolekcije.

Hrvatski blogeri daju svoje mišljenje o ovom slučaju. Mali broj njih pokazuje bilo kakvo saosećanje sa kontroverznim političarem.

Opsesija medija zapletima iz Sanaderovog života traje odavno, piše kolumnista Srecko Horvat, i potiče od imidža koji je on stvorio o sebi kao lideru.

„Da li se sećate kako je bio [opisan kao] 'preplanuo i dobro raspoložen' prošle godine kada je provodio odmor na jahti od 18 metara ili kako je bio 'preplanuo od sunca i u odličnoj formi' prošlog oktobra kada je sleteo na zagrebački aerodrom?“

S obzirom na takva ulagivanja, piše Horvat, nije ni čudo što je javnost sada zasuta izveštajima o tome „kako izgleda njegova ćelija, u koji toalet ide i koliko se često tušira“.

Bez obzira kakva je nezakonita radnja u pitanju, malo je verovatno da se ona odnosi samo na premijera, smatra Zriha, „Sanader je trebalo da bude uhapšen pre četiri godine, a celokupna vlada je trebalo da bude smenjena zbog odluka koje su doneli Sanader i njegovi saveznici, koji su i dalje na visokim položajima“, piše ona.

Slično njoj, Horvatinkoln kritikuje bivše saveznike koji su se kasnije na sve načine trudili da se distanciraju od Sanadera. Čitava saga je vredna Holivuda, ukazuje on.

„Čovek mora da bude zaista tašt i frustriran da bi se okružio takvim brojem amatera i bezveznjaka kojima može da manipuliše“, piše TV voditelj i urednik Zoran Sprajc.

Konačno, Sanaderova bivša koleginica i bivša ministarka pravosuđa Vesna Skare Ozbolt kaže da je platila visoku političku cenu postavljajući pitanja o načinu na koji je Sanader vodio državne poslove.

„Još 2006. godine sam skrenula pažnju na čudan način na koji se Sanader ponaša i vlada. Kritikovala sam ga dok su mu drugi aplaudirali“, piše ona. „Kada sam to učinila on je nadamnom izvršio političku eutanaziju.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.