Djeca i Internet: Roditelji kontrolori ili špijuni

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Mar.2015, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djeca i Internet: Roditelji kontrolori ili 'špijuni'

U temi sedmice RSE bavimo se jednom sve češćom pojavom kod roditelja. Ustajanje u pola noći i potajno provjeravanje društvenih mreža, odnosno aktivnosti svoje djece, koja, pokazuju to na svakom koraku brojne statistike, sve više vremena provode na Internetu.

Slobodan pristup Internetu, naročito za maloljetnike, zaista može biti i opasno mjesto socijalizacije. Zbog toga roditelji, kako sami priznaju, ponekad pribjegavaju špijuniranju. Drugi su pak roditelji uvjereni da teško >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << mogu ući u trag aktivnostima svoje djece. Onda roditelji, nejčešće u nemoći, ograničavaju djecu, ali ne u sadržajima koji prate, niti sa kim sve komuniciraju, nego samo u vremenu provedenom na Internetu. Na kraju i sami roditelji ipak priznaju da dijete treba što prije naučiti kako da koristi Internet, ali pravilno.

Provjerili smo da li i kako roditelji kontrolišu sadržaje koje djeca koriste na Internetu i kako naći liniju ili balans između normalne i razumne potrebe da se prati šta rade, ali i da oni to ne osjećaju kao „špijuniranje“, već da im se ipak ukaže određeno povjerenje i sloboda.

Za Internet se može primijeniti stara izreka, za vatru i vodu, koja kaže da može biti dobar sluga, ali zao gospodar. Najizloženija opasnostima koje vrebaju u virtuelnom svijetu su djeca, koja se uglavnom povezuju na društvenim mrežama, nesvjesna da upravo na ovim platformama mogu lako biti izložena zloupotrebama. U takvim okolnostima roditelji u Srbiji često nisu sigurni kako da se postave, pa nemali broj njih balansira između rigidne kontrole i nezainteresovanosti za aktivnost dece u sajber prostoru. Iskustva iz Srbije donosi Dušan Komarčević u tekstu Roditelji malo znaju o opasnostima koje nosi Internet.

Sigurnost na Internetu toliko je mala, da se može reći da gotovo i ne postoji. Najugroženija su djeca i maloljetnici. Protiv cyber kriminala u BiH teško se boriti. Kako bi upoznali djecu, ali i njihove roditelje, sa svim opasnostima koje vrebaju u virtualnom svijetu, policijske i obrazovne ustanove u Travniku pokrenule su zajednički projekat „Zaštita i kontrola djece na Internetu”. Više detalja u priči Selme Boračić Poteškoće u suprotstavljanju zloupotrebi djece na internetu.

Obično se za mlade smatra da su suvereni vladaoci socijalnih mreža i da su informatički mnogo pismeniji od svojih roditelja. No, roditelji u Crnoj Gori gotovo u stopu prate svoju djecu u tom virtualnom svijetu. Ne samo to, nego ih kontrolišu i pokušavaju da saznaju što više o njihovim aktivnostima, kao i prijateljima. Pojedina djeca na to gledaju blagonaklono, dok su drugi oprezniji i ne baš raspoloženi da dozvole roditeljima da pregledaju njihove profile - navode sagovornici Predraga Tomovića u tekstu Koliko Crnogorci kontrolišu svoju djecu na Internetu?

I u Hrvatskoj se takođe roditelji opravdano boje da njihovo dijete, tinejdžer ili adolescent, može preko društvenih mreža ili drugih oblika komunikacije Internetom doći u dodir sa neželjenim sadržajima. Mladi ne žele da im roditelji kontrolišu pristup Internetu jer im je to jedini medij u kojem sa prijateljima mogu pričati o stvarima koje žele držati samo za sebe. Psiholozi kažu kako je u vrijeme uznapredovale tehnologije, jedini ključ - povjerenje između roditelja i djece. Više pojedinosti ima Enis Zebić u priči Nemoguće potpuno nadzirati ponašanje djece na internetu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.