Bozanić u Kninu poručio: Treba žaliti za srpskim žrtvama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Avg.2015, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bozanić u Kninu poručio: Treba žaliti za srpskim žrtvama

U Kninu je u sredu tradicionalnim manifestacijama počelo obeležavanje 20. godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja”. Istovremeno, u Srbiji i bh. entitetu Republici Srpskoj se ovaj dan obeležava kao dan žalosti u sećanje na 200.000 Srba proteranih tokom akcije hrvatskih snaga.

Na kninskoj Tvrđavi uz zvona svih kninskih crkvi, državnu himnu i prelet migova podignuta je zastava čemu su prisustvovali predsednici Republike, Sabora i Vlade. Pročitana su imena poginulih i nestalih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << sudionika 'Oluje'. Imena su čitala deca poginulih pripadnika u Domovinskom ratu.

Proslava u Kninu je počela budnicom ulicama grada. Rano ujutro 2.000 golubova poletelo je iz Knina prema Vukovaru i iz Vukovara prema Kninu. Odmah nakon podizanja zastave otkriven je spomenik prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OS RH Franji Tuđmanu.

U 8,15 sati zajednički su vence položili i sveće zapalili ispred spomenika Hrvatske pobjede 'Oluja '95' na Trgu dr Ante Starčevića predsednici Sabora i Vlade Josip Leko i Zoran Milanović, zamenik načelnika Glavnog štaba OS RH general pukovnik Dragutin Repinc i glavni direktor policije Vlado Dominić.

Potom je u obnovljenoj zgradi na Kninskoj tvrđavi predsednica Kolinda Grabar Kitarović svečano otvorila novu stalnu muzejsku postavku 'Oluja '95'. Na dva sprata ukupne površine 300 kvadratnih metara obnovljene zgrade u centralnom dijelu Kninske tvrđave, izložena je arhivska građa - službeni izveštaji i ugovori, potom hrvatska zastava s kninske tvrđave, karte, plakati, obeležja, glasački listići, fotografije i dr.

Hrvatski general Ante Gotovina, koji je svojevremeno u Hagu bio osuđen za zločine počinjene u Oluju, a kasnije mu je ta presuda ukinuta, stigao je u Knin, gde su ga građani dočekali sa oduševljenjem, a on im je rekao:

"Slavimo mir, dostojanstveno. Ovo je dan pobjede, branitelja i mira. Ovo je praznik sigurnosti i slobode. Juče su naše oružane snage to obeležile takođe dostojanstveno i veličanstveno širom Hrvatske. Danas je nastavak... Slavimo našu slobodu, mir i sigurnost. To nam je omogućila baš Oluja".

Podsetimo, proslava dvadesetogodišnjice vojne akcije u Hrvatskoj je počela dan ranije, 4. avgusta, vojnom paradom u Zagrebu, kojoj je prisustvovao državni vrh Hrvatske.

U Srbiji potpuno drugačija slika. Nekoliko hiljada ljudi prisustvovalo je pomenu stradalim u akciji "Oluja" u Hrvatskoj 1995. godine koji je ispred Crkve Svetog Marka služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Okupljeni su nosili transparente "Ne zaboravi", "4. avgust 1995. godine - Statistika 'Oluje' - 2.000 Srba ubijenih, 250.000 Srba proteranih! Da se ne zaboravi" i "'Oluja' = Zločin", a pročitan je i spisak imena poginulih i nestalih od 4. avgusta do 30. septembra 1995. godine.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta kazao je novinarima nakon pomena da je skup organizovan kako bi se pokazalo da je u bivšoj Jugoslaviji stradao veliki broj Srba, da se zatraži da se sve žrtve ravnopravno tretiraju i da se osude svi zločinci "bez obzira na nacionalnost".

"Pola miliona Srba je prognano, a tu računam one koji su se izjašnjavali kako Jugosloveni, neopredeljeni ili po regionalnoj pripadnosti. 300.000 prognanih živi, 100.000 u inostranstvu, a mali broj, oko 50.000, mahom starijih, se vratio u Hrvatsku", kazao je Linta.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je novinarima nakon skupa da je povratak izbeglica nešto na šta Hrvatska treba da odgovori, i da to više nije "srpska odgovornost".

"Hrvatska mora glasno da kaže: 'Želimo ove ljude i njihove potomke nazad'", kazao je Vulin.

Nakon pomena zvona na crkvi nisu zvonila, kako je ranije bilo rečeno, a građani su se okupili na Bulevaru kralja Aleksandra kako bi u koloni otišli do Sava centra gde će biti održana svečana akademija.

Sirene kojima je u sredu u podne obeležen Dan žalosti i Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, oglasile su se u pojedinim delovima Beograda, ali ne i u centru grada i još nekim krajevima.  U beogradskoj Službi za obaveštavanje i uzbunjivanje medijima su rekli da su se danas u podne oglasile "one sirene koje rade" i da će tokom dana ta Služba, od opština, prikupiti precizne podatke o tome koje su sirene radile, a koje nisu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.