Blogeri kažu da suspenzija Šimunića šalje poruku

Izvor: Southeast European Times, 23.Dec.2013, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blogeri kažu da suspenzija Šimunića šalje poruku

Hrvatski igrač zadnjeg reda je suspendovan na 10 mečeva, ali blogeri i ljubitelji sporta kažu da je kazna zaslužena.

20/12/2013

Selena Petrović za Southeast European Times iz Zagreba -- 20.12.2013.

Josip „Džo“ Šimunić neće moći da igra u narednih 10 mečeva hrvatske reprezentacije nakon što ga je FIFA suspendovala zbog uzvikivanja pronacističkog pozdrava na kraju utakmice protiv Islanda u novembru, u kojoj je Hrvatska pobedom obezbedila učešće >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na Svetskom prvenstvu 2014.

Šimunićev uzvik za dom je pozdrav koji je koristio Hrvatski pronacistički režim koji je vladao državom u 2. svetskom ratu.

Šimunić je rekao da je bio motivisan isključivo „ljubavlju prema narodu i domovini. Pomisao da bi me bilo ko mogao povezati sa bilo kakvim oblikom mržnje ili nasilja me užasava“.

Prema ovoj odluci, 35-godišnji odbrambeni igrač neće moći da učestvuje na Svetskom prvenstvu 2014. u Brazilu.

„Ako Hrvatska dođe do finala u Brazilu, odigraće sedam utakmica. To znači da Šimunić neće moći da igra na Svetskom prvenstvu. To je praktično kraj njegove reprezentativne karijere“, kaže za SETimes Željko Vela, urednik sportske redakcije hrvatske TV Nova.

Trener hrvatske reprezentacije Niko Kovač bio je „neprijatno iznenađen, šokiran i razočaran kaznom FIFA“, koja uključuje i novčanu kaznu od 24.000 evra.

„Pre svega, žao mi je Josipa, koji će propustiti Svetsko prvenstvo u Brazilu. Poznajem ga kao čoveka i fudbalera već dugo i apsolutno sam siguran da nikoga nije želeo da povredi na bilo koji način“, rekao je Kovač.

„Komitet se složio da je Šimunićev pozdrav bio diskriminatoran i da je uvredio grupu ljudi na osnovu rase, religije ili porekla, što je očigledna povreda člana 58 disciplinskog pravilnika FIFA“, kažu u medijskoj službi FIFA za SETimes.

Vela kaže za SETimes da kazna FIFA za Šimunića predstavlja poruku za sve one kojima bi moglo tako nešto da padne na pamet.

„Bilo bi teško reći da je kazna konvencionalna zato što je Šimunićev postupak bio vrlo nekonvencionalan. Zato je ovo bila prilika da FIFA postavi standarde za budućnost“, kaže Vela.

Mnogi Hrvati se slažu.

Marko Šuta (44) iz Zagreba kaže da je kazna FIFA opravdana zato što je Šimunićevo ponašanje bilo u suprotnosti sa osnovnim principima modernog i civilizovanog društva.

„Najgore od svega u ovoj priči je to što Šimunić i neki zvaničnici Hrvatskog nogometnog saveza nisu ni svesni ozbiljnosti njegovog čina. Ako ništa drugo, kazna predstavlja poruku da FIFA neće gledati blagonaklono na takve fašističke ispade.“

Odluka FIFA je izazvala razne reakcije blogera iz celog regiona.

„Iako smo svesni da nema spasa u patnji drugih, želimo da kažemo da nam je drago što je svetska fudbalska organizacija nametnula drakonsku kaznu nakon što je sport upotrebljen u političke svrhe i to kao upozorenje svim budućim nacionalistima da svoja politička uverenja ostave kod kuće umesto da ih demonstriraju na sportskim terenima, kaže bosanski bloger Burek .

Međutim, srpski bloger Bojan Jovanović Figo piše da Šimunić nije jedini kriv.

„Izgleda da je atmosfera na stadionu bila takva da su navijači jedva čekali da neko dograbi mikrofon i uradi to što je uradio. Džo je žrtveno jagnje, ali niko ga nije pištoljem naterao da napravi budalu od sebe.“

U svojoj kolumni, Zvonko Alač kritikuje inertnost nacionalne fudbalske federacije.

„Svako je iznenađen i šokiran nepravednom i strogom odlukom FIFA. Hrvatski nogometni savez se nije usudio ni da simbolično kazni Šimunića, čekajući hrabro da to FIFA uradi, a FIFA im je održala lekciju iz naše istorije.“

Dopisnik Dražen Remiković je doprineo ovom izveštaju.

Da li je suspenzija od strane FIFA za Josipa Šimunića prestroga? Zašto jeste ili zašto nije? Podelite svoje mišljenje u komentarima u nastavku.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.