Izvor: RTS, 03.Jan.2024, 15:22

Експлозијe на обележавању смрти Касема Солејманија у Ирану – више од 70 мртвих, 170 рањених

Најмање 73 особе су погинуле, а 171 рањена у експлозији у иранском граду Керману, у близини гробља где је сахрањен некадашњи командант Иранске револуционарне гарде Касем Солејмани, јављају ирански државни медији. Ирански званичници тврде да је реч о теористичком >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нападу, али нису навели ко би могао да стоји иза њега.
Две експлозије чуле су се у Керману на обележавању четврте годишњице Касема Солејманија, наводи иранска агенција Ирна.

"Ово је терористички напад", истакао је заменик начелника покрајине Керман, али није навео ко би могао да стоји иза напада.
Засад ниједна група није преузела одговорност за напад.
На видео-снимку који се појавио на интернету види се више тела на путу, наводи Би-Би-Си.
Гужве блокирају путеве Неколико стотина људи се кретало ка гробници у склопу церемоније одавања поште Солејманију када је дошло до напада. 
Велики број амбулантних возила стигло је на место несреће, док су болнице у Керману и околини стављене у стање приправности за збрињавање повређених.
Спасиоци Црвеног полумесеца у Керману помажу рањенима, јавља иранска државна телевизија. "Тимови за брзо реаговање евакуишу повређене, али таласи гужве блокирају путеве", рекао је директор Црвеног полумесеца у том граду.
Касем Солејмани, контроверзни генерал специјалних јединица иранске Ревoлуционарне гарде, био је једна од најутицајнијих личности у Ирану. Убијен је у јануару 2020. године у америчком ваздушном нападу код Багдада. 
Британски јавни сервис истиче да се Солејмани сматрао најмоћнијом фигуром у Ирану, након врховног вође ајатоле Алија Хамнеја, а као командант Кудс снага био је "архитекта иранске политике у региону".
Био је задужен за тајне мисије снага Кудс и њихово пружање смерница, финансирања, оружја, обавештајне и логистичке подршке савезничким владама и оружаним групама, укључујући Хамас и Хезболах.
Бивши амерички председник Доналд Трамп, који је наредио напад на Солејманија, описао га је као "најтраженијим терористом у том тренутку", подсећа Би-Би-Си.




Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.