Izvor: RTS, 25.Jan.2024, 17:05

Цртежи Надежде Петровић прeд Нишлијама

У Павиљону у Нишкој тврђави отворена је изложба „ Надежда Петровић - без боје". Реч је о цртежима из фундуса Народног музеја Србије.
На изложби „Надежба Петровић - без боје" у павиљону у Нишу, први пут пред публиком представљено је 75 цртежа. Подељени >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су у 3 категорије - скице и белешке, актови из Минхена, где је студирала, и радови графичког експресионизма.

“Они заправо сведоче о томе да је Надежда могла да створи и вреднији графички односно цртачки опус, само да је то желела. Она је углавном скицирала и била окупирана колористичким вредностима, слакарством”, наводи Евгенија Блануша, музејска саветница Народног музеја Србије.
Ово је само део архиве цртежа, која се чува у Народном музеју Србије.
 “Укупно гледајући Надежда Петровић је једна изванредна уметница, велика хероина, личност која заслужује вечно памћење”, сматра Бојана Берић Брешковић, директорка Народног музеја.
Изложба се организује у оквиру обележавања 150. годишњице рођења наше најпознатије сликарке.
“Њено дело и њена личност били су предмет бројних историчара уметности и предмет изучавања током више деценија, али за разлику од сликарства, цртежи Надежде Петровић се нису нашли у фокусу истраживача”, каже Емилија Ћоћић Билић, директорка Галерије савремене уметности у Нишу.
Веза Нишлија и Надежде Петровић је нараскидива и због чињенице да она 1905. године у Сићеву код Ниша основала први сликарску колонију у нашој земљи и на Балкану.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.