Izvor: RTS, 18.Sep.2023, 08:36

Јанковићeва: Бесплатни уџбеници за сву децу, а не само у Београду

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да постоји правни основ да сва деца добију бесплатне уџбенике и да је препорука послата Министарству како би се спремно дочекала следећа година. Каже да неће да критикује афирмативну меру >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да у Београду деца добију бесплатне уџбенике, али да није у реду да у Црној Трави или Гаџином Хану, где људи имају мање средстава за живот не добију бесплатне уџбенике.
Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поздравила је одлуку Владе у којој је омогућено да се обезбеде уџбеници за децу са инвалидитетом, децу из материјално угрожених породица и тамо где је то треће или четврто дете у породици. Међутим, иако како каже неће да критикује афирмативну меру да у Београду деца добију бесплатне уџбенике, каже да није у реду да у Црној Трави или Гаџином Хану, где људи имају мање средстава за живот не добију бесплатне уџбенике.

"Али ипак треба узети у обзир да тај такозвани средњи слој живи прилично изазовно, доста тешко. Треба видети како да се пронађу средства. Сигурно да ми можемо негде као држава да нађемо средства за уџбенике, верујем да би Влада и Министарство финансија могли једном праведном расподелом која је базиране на социјалној правди, како и каже наш Устав, и Закон о основном систему образовања и васпитања, и закон о уџбеницима“, рекла је Јанковићева.
Верује да ће постојати добра воља да се за идућу годину то питање реши и да се онда не поставља питање зашто у Београду може, а негде друго не.
"За први разред је већина обезбедила бесплатне уџбенике. Не полазимо сви у први разред са неке виле на Савском венцу, неко полази из малих кућица, неко из једнособних станова са вишечланим породицама, неко полази из кућице од картона“, напоменула је повереница. 
Истакла је да се нада да то следеће године неће бити тема и да ће се обезбедити уџбеници за сву децу или ако не буде тако, како каже било је и ове године примера родитеља из Београда који су се организовали и проследили бесплатне уџбенике онима којима су потребнији.
Према њеним речима, препорука је послата прошле недеље, а претходно је урађена детаљна анализа и постоји правни основ за бесплатне уџбенике за сву децу и о томе је обавештено Министарство.
О етикетирању ученика
Осврнула се и на тему етикетирања ученика на основу онога што носе.
"За мене су те имовинске разлике и однос деце у школи према тим разликама кључна тема нашег друштва. И ми морамо да дођемо до тога да се нађе експлицитна осуда таквог понашања, али не сада да ми ту децу која су то радила осудимо и ми њих стигматизујемо и казнимо. Не. Ми треба да дођемо до тога да они то своје понашање промене, да се због тога постиде“, навела је Јанковићева.
Коментаришући почетак школске године, каже да је Влада и ресорно министарство хтело да пошаље једну симболичну поруку какав нам је почетак школске године да нам тако буде до краја школске године.
"Била је и једна салва критике на ту недовољну меру, па наравно да је недовољно и да тако треба да буде свакога дана и да, наравно, наставници треба да негују такву културу и такву врсту понашања током читаве године. Ја сам сигурна да већина наставника то и ради, већина наше деце зна врло добро што су праве вредности и поштује те вредности, али ви ћете врло ретко наићи у медијском простору, на добре примере, зато што, просто, ти негативни примери, добијају много више пажње“, рекла је Јанковићева.
Како је рекла, ипак ми врло добро знамо шта је лепо васпитање и то треба да негујемо.
"И наша деца су много боље него што ми мислимо. Упркос свим оним проблемима и препрекама са којима се сусрећу током одрастања и који њихову малу дечју душу заиста вређају“, рекла је Бранкица Јанковић.
Разговор у целости са Бранкицом Јанковић можете погледати у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.