Izvor: RTS, 12.Jan.2024, 18:58

Агенцијa за спречавање корупције: Неутемељене тврдње Транспарентности Србије

Агенцијa за спречавање корупције саопштила је поводом медијских спекулација о поступању у вези са пријавом Транспарентности Србије против СНС-а, поводом рада кол-центра у току изборне кампање, да није надлежна за вођење кривичне истраге и да је утврдила да не располаже >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << доказима који на несумњив начин потврђују наводе о повреди Закона о финансирању политичких активности.
Транспарентност Србија поднела је пријаву Агенцији за спречавање корупције због сумње да је Српска напредна странка прекршио Кривични закон и Закон о финансирању политичких активности, иако је знала да Агенција није надлежна за вођење кривичне истраге, наводи се у саопштењу.
"Проверавајући наводе који се односе на кршење Закона о финансирању политичких активности, Агенција је искористила сва законска овлашћења за прикупљање информација и доказа, и утврдила да не располаже доказима који на несумњив начин потврђују наводе из пријаве Транспарентности Србија о повреди наведеног закона", истиче Агенција за спречавање корупције.
У вези са преосталим наводима пријаве о сумњи на постојање кривичног дела, Агенција је, додаје, пријаву Транспарентности Србија проследила Вишем јавном тужилаштву у Београду, ради оцене да ли се ради о кривичном делу за које се гоњење предузима по службеној дужности.
"Скрећемо пажњу свим организацијама и појединцима који прате изборни процес и наш рад, да за своје тврдње о томе шта Агенција 'мора' или 'може' да уради, истовремено наведу и законско утемељење за такво поступање, јер се у супротном нарушава независност рада Агенције", закључује се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.