Izvor: Blic, 15.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znao sam samo da Maka sprema atentat

Znao sam samo da Maka sprema atentat

Zoran Janjušević, bivši savetnik za bezbednost u Vladi Srbije, izjavio je juče u Specijalnom sudu da je nije znao da se priprema atentat na premijera Zorana Đinđića, a da je 12. marta 2003. čuo dva pucnja u zgradi Vlade posle kojih je u holu zatekao ranjenog premijera.

- Otkopčao sam mu mu košulju i video rupu veličine nokta ispod desnog rebra. Međutim, kada sam ga podigao da bih ga umio, osetio sam ogromnu rupu na leđima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i odvojen komad tela. Na rupu sam stavio majicu i zajedno sa telohraniteljima uneo premijera u vozilo - ovako je opisao poslednje trenutke provedene uz Zorana Đinđića.

Janjušević je rekao da je bio siguran da je kod hale 'Limes' pokušan atentat na premijera, ali da je bio problem sastaviti krivičnu prijavu protiv Dejana Milenkovića Bagzija. On je naveo da je istog dana na sastanku tadašnji republički javni tužilac Siniša Simić rekao da nema osnove za podnošenje prijave za pokušaj atentata.

Upitan zašto je Milanu Veruoviću, šefu Đinđićevog obezbeđenja, posle Đinđićeve konferencije za štampu u Banjaluci rekao da je kod 'Limesa' bio atentat, ali da ništa ne govori premijeru, Janjušević je objasnio:

- Rekao sam da premijer ne daje izjave u vezi s tim, dok mu ne prenesem sve podatke o atentatu.

Iako je bio član saveta za bezbednost Janjušević, kako je juče tvrdio, nije znao ko je Dušan Spasojević Šiptar, niti je znao motive pobune 'crvenih beretki', niti kakvu su ulogu u tome imali Spasojević i prvooptuženi za ubistvo Đinđića Milorad Ulemek Legija. Janjušević nije mogao da precizno kaže ni koja je služba, MUP ili BIA, bila odgovorna za bezbednost premijera, ali je naglasio da njegov posao nije bio da se brine o tome.

- Jedina grupa za koju smo imali informacije da sprema atentat na premijera Đinđića bila je grupa Željka Maksimovića Make - tvrdio je Janjušević.

Janjušević je, između ostalog, rekao i da je na jednom sastanku tadašnji zamenik načelnika BIA Milorad Bracanović tražio da Ulemek bude postavljen za savetnika za borbu protiv organizovanog kriminala u BIA. Janjušević je rekao da je to odbio i otišao sa sastanka, a da mu je Bracanović posle toga direktno pretio.

- Premijer Đinđić tražio je smenu Bracanovića, jer je imao informacije od stranih ambasada da Bracanović pruža logistiku nekim ljudima. Premijer je kazao da zbog nesaradnje sa Bracanovićem ne može da se izbori sa organizovanim kriminalom - ispričao je Janjušević.

Janjušević je tvrdio da je Ulemeka upoznao na sastanku kod Bracanovića.

- Uhapsili su Ulemekovog tasta i ćerku na aerodromu u Atini sa lažnim pasošima, pa su tražili da urgiram kod ambasadora Batakovića. Međutim, Batakovića nisam poznavao - ispričao je Janjušević.

Upitan da li zna u kakvim su odnosima bili Đinđić i Ulemek, Janjušević je kazao da ne veruje da su se sastajali. Uz smešak je odbacio tvrdnje Ulemeka da je učestvovao u prebacivanju 600 kilograma heroina, nađenih u trezoru 'Komercijalne banke'. Nataša Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.