Zločin je mogao biti sprečen?

Izvor: Glas javnosti, 05.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločin je mogao biti sprečen?

BEOGRAD - „Marko je bio divan dečko. Nikada ni mrava ne bi zgazio. Za njegovu smrt je kriva policija koja nije odmah došla na mesto gde su ubili mog unuka“, kaže Radojica Živojinović, deda ubijenog Marka Živojinovića (20), koji je preksinoć sa prijateljem Markom Milovanov (21) usmrćen ispred restorana „Žuta greda“ u Ulici Horvatovića 55 na Vračaru.

Dva druga ubijena su u sukobu sa grupom mladića, a sve zbog bezazlenog dobacivanja devojci, koja je bila u društvu trojice >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << napadača i još jedne drugarice. Živojinović i Milovanov su kritične večeri proslavljali rođendan druga u restoranu „Žuta greda“, sa još šest prijatelja.

Sukob je nastao kada je Živojinović prišao devojci, izvesnoj Juci, koja je sa napadačima sedela za susednim stolom. Pomenuta devojka je navodno bila sa njim u vezi i došao je za njen sto da joj se javi. Međutim, mladić koji je sedeo sa njom odbrusio je Živojinoviću da devojka „nema razloga da mu se javlja“. Marko se vratio za svoj sto, a posle nekoliko minuta mladići, sa kojima je bila pomenuta devojka, platili su račun i izašli. Tada se jedan od njih okrenuo i dobacio nekoliko reči društvu koje je ostalo da slavi rođendan druga.

Živojinović, Milanov i Nikola Drefnja (19) izašli su za njima da „raščiste račune“ i posle svađe, izbila je masovna tuča.

Dvojica napadača su u metežu izbola lovačkim noževima Živojinovića i Milanova, a teško su povredili Drefnju.

Kada su videli povređene drugove, prijatelji Živojinovića i Milanova, pretukli su mladića koji je nožem izbo njihove drugare. Tada nisu znali da je Živojinović već mrtav. Polučasovan sukob prekinula je policija.

UBISTVO ZBOG DEVOJKE

Za ubistvo osumnjičen je Miloš Bojanić (25), koji je, kako se sumnja, izbo svu trojicu momaka.

- Sukob u kafani izbio je zbog neumesnih komentara upućenih Svetlani Simonović, koja je bila u društvu sa ubijenim mladićima. Ona je na žurku došla sa svojim dečkom i desetak njegovih drugara. Bojanić je sedeo za stolom preko puta sa još četvoricom momaka, a Svetlana je bivša devojka jednog od njih - rekao je jedan od očevidaca.

Napadači su potom počeli da dobacuju Svetlani, pa su momci s kojima je bila odgovorili prozivkama. Nakon kraće rasprave između bivšeg i sadašnjeg dečka, dogovoren je obračun ispred lokala. U opštem metežu, Aleksandar Lazić dodao je Bojaniću ispod stola kobni nož.

Živojinovićeva baka za zločin optužuje i gazdu restorana „Žuta greda“.

- Čim je video da se sprema nered, gazda je odmah trebao da zove policiju, a ne da mirno sedi i gleda kako mog unuka ubijaju - kroz suze je rekla Markova baka.

U porodičnoj kući Živojinovića, u Ulici vojvode Stepe 643, u Kumodražu, majka Marka Živojinovića skrhana bolom nije mogla ništa da komentariše. Ona je samo ponavljala: „Marko nemam te više, mico moja šta ću ja sada bez tebe.“

Marko Milanov živeo je u Orahovoj ulici 18 u Kumodražu, a kobne večeri je u restoran „Žuta greda“ došao da proslavi 18. rođendana prijatelja Milana Filipovića. Povređeni Nikola Drefnja, koji je uboden u jetru i slezinu dok je štitio Milanova, nalazi se u Urgentnom centru gde je operisan. Drefnja je izgubio mnogo krvi po dolasku u bolnicu, ali lekari kažu da nije u životnoj opasnosti. Svi mladići koji su učestvovali u ovom krvavom obračunu zadržani su u pritvoru.

Deda u pravu si.Mogao je biti sprecen da ti je unuk spavao u 5 ujutru a ne bancio u kafani .

Trebali ste ga takodje nauciti da ne provocira ljude u kafani u 5 ujutru.Koliko ja vidim ovo je cista samo odbrana.

sta bre samoodbraana .... pa da se branio ne bi ih ubio ... nego bi ih ranio ... a ne svu trojcu u grudi da bode ... pocrkali svi oni koji kazu da je to samoodbrana ....

Bobi, voleo bi da posedujem tvoju sposobnost rasudjivanja i prepoznavanja dozivljaja. Takvi su nam potrebni da odbrane Srbiju od takvog zla koje nam se namece. Hvala ti Cobane sto si uopste dao komentar i sto uopste postojis !

Tragedija! Ja mislim da bi zakonski najstrožije trebalo kažnjavati bilo kakvo nasilje. Pošto od viteških vremena (čitaj pesničenja) nije ostalo ništa, nego se koristi smrtonosno oružje (nož, pištolj), tu bi trebalo uvesti (kao prvi u svetu, zašto da ne) fizičku raspravu pod nadzorom policije. Jednostavno, mladići imaju neraščišćene račune, prijave se na megdan, plate troškove obračuna, dobiju bokserske rukavice i kape i 5 minuta se boksuju u ringu (pod nadzorom sudije) i pred ekipom, devojke, drugi mladići i slično, nek navijaju. Na kraju se pobednik i poraženi rukuju i život ide dalje. Svako nasilje van tih kanalisanih okvira bi se kažnjavalo, zavisno od posledica, automatski od 2 - 30 godina zatvora, pa ko voli, nek izvoli. Možda se ideja čini bizarna, ali tih megdana, dvoboja je bilo kroz istoriju. Izazivač i izazvani odu organizovano sa svedocima van grada i obračunaju se fer na dvoboju, ne ubijaju se po balskim dvoranama i kafanama. Mladići su mogli da se dogovore, ako ne, onda pesnicama obračunaju, ne da se medjusobno poubijaju. To je idiotizam najgore vrste.

Da li je normalno da njih devetorica pijanih, naoruzani polomljenim staklenim flasama, napadnu trojicu momaka? Decko ih je izbo u samoodbrani! Sta su trazili to su i dobili, jeste zalosno, ali o pokojnicima, uvek se govori najlepse!

iz samo odbrane mozes da ubodes jednom!!! i to u nogu! a ne po pet,sest puta i to u grudi!! tako da nemoj da pricas nista!!!!

ZANIMA ME STA JE TRAZIO U KAFANI, TJ. NA RODJEDANSKOJ ZURCI, N.D. ,MOMAK KOME JE OTAC UMRO PRE 15 DANA? VEROVATNO GA JE MNOGO POSTOVAO!

Ta devojka je sedela sa Aleksandrom i Milosem

Njih dvojica su sa jos jednim drugarom i jos jednom devojkom dosli u zutu gredu u nameri da pojedu nesto.

Kada su videli kako se ekipa za susednim stolom ponasa i u strahu da ce ih napasti Aleksandar je najpre otisao do auta i doneo Milosu noz koji je bio sastavni deo sluzbenog alata.

Nakon toga su platili pice iako ga nisu ni popili i krenuli ka izlazu.

Pri tome su momci nastavili da ih vredjaju a kada je Milos njima odgovorio uvredom nasrnuli su na njih.

Rezultat svega je dva mlada ljudska zivota.

Kada se uzme u obzir da su momci koji su nasrnuli na njih imali u rukama staklene flase (kojima su posekli Aleksandra i Milosa) lako mozemo zakljuciti da je rezultat mogao da bude isti samo na drugoj strani.

Razbijena staklena flasa moze biti ubojita koliko i noz a u ovom slucaju BOG i PRAVDA su uradili svoje i zastitili zivote Aleksandra i Milosa,nazalost izgubljena su druga dva zivota i taj primer treba da posluzi svoj omladini u Srbiji koja je krenula putem nasilja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.