Živeli smo na deponiji  smeća

Izvor: Blic, 16.Jan.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živeli smo na deponiji smeća

NOVI SAD - Radnici novosadske „Gradske čistoće" su i juče nastavili da iznose smeće iz stana u prizemlju u Šekspirovoj 8, u kome je u utorak pronađen leš Verone Čekić (70) koju njene komšije nisu videle oko tri godine.

MUP juče nije saopštio zvanične informacije o uzrocima smrti starice, jer obdukcija nije završena. U međuvremenu, Veronikinog sina Milana Čekića policija je pronašla u Bačkoj Gradiški.

Njemu je juče uzeta krv kako bi se potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << identitet mrtve žene. Ispred zgrade su i juče bila dva dežurna policajca, radoznali građani, kao i bager i kamioni u koje su radnici neprestano ubacivali stare novine, pseći izmet, ostatke nečeg što je nekad bila hrana, rasturene tehničke aparate, knjige, odeću i obuću, kese sa novčanicama iz vremena hiperinflacije, bicikle i druge stvari koje su bile u jedoiposobnom stanu od 45 kvadrata. Komšinica, koja je želela da ostane anonimna, kaže da ne može da veruje šta je sve bilo u stanu.

- Eto, već dva dana kroz prozor gledam kako iznose smeće, i prosto ne mogu da verujem šta su Milan i Verona držali unutra. Živeli smo na deponiji smeća. Čuo sam od radnika da nisu našli mrtve pse ili neke druge životinje, ali me ne bi čudilo da to nađu dok sve očiste - kaže komšija sa trećeg sprata i dodaje da još nije video Milana.

Portparol policije Stevan Krstić kaže za „Blic" da se još čekaju rezultati obdukcije i tačno utvrđivanje identiteta leša ženske osobe, za koji se pretpostavlja da je Verona Čekić.

Međutim, pitanje kako niko godinama nije otkrio da se u stanu jedne zgrade nalazi leš ostalo je bez odgovora. Stanari kažu da su jednostavno navikli na smrad i da zbog toga niko nije posumnja da je unutra leš. Predsednik skupštine stanara Siniša Bogdanović rekao je da je bezuspešno kod Centar za socijalni rad pokušavao da izdejstvuje da se očisti stan Čekića. Njegove molbe su se završile na izveštaju i preporuci stanarima da se obrate inspekciji. Radnici Centra su 5. decembra 2002. konstatovali da je „Milan Čekić psihofizički zdrava osoba, koja može da brine o sebi".

- U izveštaju koji su napravili radnik i psiholog našeg centra navodi se da su tog dana razgovarali sa Milanom, a da u stan nisu ni ulazili zbog nesnosnog smrada. On je tada izjavio da je završio osnovnu školu i dva razreda srednje škole, da je imao 17 godina radnog staža i da je tada radio na crno. Naveo je i da je ranije u tom stanu sedam godina živela njegova žena koja ga je napustila i sa ćerkom, koja je tada imala tri godine, odselila se negde u Hrvatsku. Milan je saopštio i da nemaju struju - kaže Titiana Žužovan iz Centra za socijalni rad.

Ona navodi da njihovi radnici nisu videli Veronu jer nisu ulazili u stan zbog smrada i da su konstatovali da je Milan normalna osoba. Oni su zapisali i da u stanu borave dva starija psa sa mladuncima i Milana upozorili da domaćinstvo mora da vodi urednije.

Iznose kubike đubreta

- Ovo je nezabeleženo u istoriji našeg preduzeća. Ma koliko to čudno zvučalo, ali prema propisima nije zabranjeno da neko živi u stanu prepunom smeća, što se i ranije dešavalo u nekim slučajevima. Ipak, ovolika količina đubreta je neverovatna - kaže za „Blic" portparol „Čistoće" Milica Vlaisavljević.

Ona dodaje da nemaju dozvolu da ulaze na nečiji privatan posed i odatle odnesu smeće, sem ukoliko za to ne dobiju nalog ispekcije. Radnici „Čistoće" su utorak posle šest sati rada izneli 10 kubika smeća, a procena je da će im biti potrebna tri-četiri dana da iznesu svih 100 kubika stvari koje se, kako se pretpostavlja, nalazili u stanu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.