Žena sprečena u pokušaju da skoči sa Brankovog mosta

Izvor: Politika, 07.Dec.2011, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena sprečena u pokušaju da skoči sa Brankovog mosta

BEORAD – Brzom intervencijom policije danas je oko podneva sprečen pokušaj samoubistva skokom sa Brankovog mosta.

Hitna pomoć i ekipa policije stigli su u momentu kada je žena, očigledno u nameri da se ubije, sa sebe skinula odeću, ostavila torbu i spremila se za skok u Savu.

Jedan od policajaca na licu mesta izjavio je Tanjugu da je reč o ženi staroj 35 godina.

Brankov most je jedna od tačaka u Beogradu gde se najčešće događaju samoubistva i pokušaji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << samoubistava.

Prema broju samoubistava - 19 na 100.000 stanovnika - Srbija je na 13. mestu u svetu, a mentalni poremećaji, kao što su depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci uzroci su u više od 90 odsto slučajeva.

Praksa psihijatara ukazuje da žene češće od muškaraca pokušavaju da izvrše samoubistvo, ali da muškarci u tome češće uspevaju i to u srazmeri tri prema jedan.

Prema policijskim podacima, samoubistva se najcešće vrše vešanjem i iz vatrenog oružja, a zatim sledi trovanje i sečenje vena.

Među samoubicama najviše je osoba između 50 i 70 godina starosti, pri čemu među ženama prednjače domaćice i penzionerke, a kod muškaraca penzioneri, radnici i zemljoradnici.

U priručniku za lekare opšte medicine koji je izdao Institut za mentalno zdravlje u Beogradu navodi se da je, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, tokom 2000. godine približno jedan milion ljudi izvršio samoubistvo, koje je u skoro svim zemljama među deset glavnih uzroka smrti i jedan od tri vodeća uzroka smrti u starosnoj grupi od 15 do 35 godina.

U svetu broj samoubistava raste iz godine u godinu i za poslednjih 45 godina uvećana je za 60 odsto i godišnje se beleži oko milion samoubistava.

Samoubistvo je najveći svetski zdravstveni problem, koji je uzročnik oko tri odsto smrti na globalnom nivou, navodi novosadski centar za prevenciju suicida „Srce” i dodaje da je broj pokušaja samoubistava oko 20 puta veći od broja izvršenih.

Tanjug

objavljeno: 07.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.