Izvor: B92, 10.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemunski klan ostaje u pritvoru

Beograd -- Vanraspravno veće Posebnog odeljenja Okružnog suda odbilo zahtev branilaca šest optuženih pripadnika Zemunskog klana.

Branioci su tražili puštanje iz pritvora. Kako je potvrdila portparolka tog suda Maja Kovačević, zahtev za puštanje Slobodana Kovčića, Milana Drče, Darka Milićevića, Bojana Dolića, Srećka Trajkovića i Milana Jovanovića odbijen je juče. Ona je dodala da se, po zakonu, na svaka dva meseca, po službenoj dužnosti, preispituje odluka o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pritvoru.

Optužnica pomenute tereti za zločinačko udruživanje, ubistva, otmice i terorističke napade. Veće Posebnog odeljenja je 27. decembra prosle godine usvojilo zahtev branilaca da šestorici bude ukinut pritvor, ali je Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala uložilo žalbu na tu odluku. Vrhovni sud Srbije je 30. decembra, rešavajući po žalbi tužilaštva, ukinuo rešenje o ukidanju pritvora i vratio sudu na ponovno odlučivanje, jer su u međuvremenu stupile na snagu nove odredbe Zakona o krivičnom postupku. Novi zakon predvidja produženje pritvora sa dve na četiri godine za ona krivična dela za koja je predvidjena kazna zatvora veća od 10 godina.

Nova optužnica protiv Milenkovića

U Posebno odeljenje Okružnog suda stigla je nova optužnica protiv Dejana Milenkovića i dva člana Zemunskog klana, a tereti ih za ubistvo, ali još nije dostavljena njihovim braniocima, rekla je Maja Kovačević.

Portparol Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala Tomo Zorić rekao je da je optužnica podignuta 29. decembra i da se njom Milenković i Milan Jurušić i Dušan Krsmanović terete za ubistvo Marka Petrovića u septembru 2001.

Prema navodima optužnice, Jurišić je, po naređenju Dušana Spasojevića, vođe klana, ubio Petrovića u stanu u Bulevaru AVNOJ-a na Novom Beogradu, a u izvršenju tog krivičnog dela su mu pomogli Milenković i Krsmanović.

Na optužnici su i Đorđe Krsmanović, Zoran Spasković i Aleksandar i Miloš Simović, koji se terete za zločinačko udruživanje i krivična dela izazivanja opšte opasnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.