Zemuncima zbog dugova plene imovinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2011, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemuncima zbog dugova plene imovinu

BEOGRAD -

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu pokrenulo je izvršne postupke protiv članova "zemunskog klana" za naplatu više od pet miliona dinara i preko dva miliona evra, na ime dugova iz sudskih postupaka, tokom kojih su oni osuđeni na višedecenijske kazne zatvora.

Najveći dužnik je odbegli "zemunac" Milan Jurišić Jure, sa dugom od oko pola miliona evra, za njim je Sretko Kalinić, zatim braća Miloš i Aleksandar Simović, Dušan Krsmanović, Vladimir Milisavljević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Milorad Ulemek Legija i Nikola Bajić.

Jurišić, iako mrtav, duguje najviše?

Traži se naplata od ukupno 5.221.806 dinara i 2,1 milion evra dugova iz sudskih procesa u kojima je pripadnicima "zemunskog klana" suđeno za mnogobrojna ubistva, otmice i druga krivična dela.

Portparol prvog osnovnog suda Gordana Vuković izjavila je Tanjugu da su pred tim sudom u toku postupci izvršenja po zahtevu Specijalnog suda za prinudnu zaplenu i prodaju pokretnih stvari od pravosnažno osuđenih "zemunaca".

U ovim postupcima Specijalni sud je, prema rečima Vukovićeve, poverilac koji zahteva naplatu brojnih sudskih troškova koji su bili isplaćeni iz sudskog budžeta tokom procesa koji su se vodili protiv optuženih pripadnika "zemunskog klana", a koji su posle osuđujućih presuda pali na njihov teret.

Najviši iznos od 1.752.580 dinara i 350.000 evra, prema podacima koji su objavljeni na sajtu Prvog osnovnog suda, Specijalnom sudu duguje Jurišić kome je zbog bekstva, suđeno u odsustvu.

Pojedini mediji prenose da je Jurišić mrtav i da je njegov DNK nađen u jednom stanu u Španiji, gde je, kako je to navodno opisao Kalinić, ubijen posle sukoba sa ostalim odbeglim članovima klana, ali Tužilaštvo za organizovani kriminal nema takve informacije.

Kalinić duguje 1.348.482 dinara i 350.000 eura

Sretko Kalinić, prema rešenjima o naplati sudskih troškova, sudu duguje 1.348.482 dinara i 350.000 eura.

Vladimir Milisavljević, koji je takođe u bekstvu, pa je osuđen u odsustvu, ima dug od 597.294 dinara i 350.000 evra, dok dug Dušana Krsmanovića iznosi 602.916 dinara i 350.000 evra.

Sud je podneo i dva zahteva kojima traži zaplenu i prodaju pokretnih stvari, radi naplate duga od ukupno 920.534 dinara od nekadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije i jednog od vođa "zemunskog klana" Milorada Ulemeka Legije.

Njemu je inače, u februaru ove godine trajno oduzet deo kuće na Ceraku od 178 kvadrata, pošto nije dokazao da ju je stekao zakonitim prihodima.

Svi oni sudu duguju novac na ime honorara njihovih branilaca po službenoj dužnosti, zatim zbog dovođenja na pretrese iz pritvorske jedinice, za lečenje u pritvoru i obavljanje medicinskih analiza, za prevođenje spisa, dolaske veštaka i svedoka u sud.

"Zemunci" u zatvoru barem još po četvrt veka

Svi pomenuti "zemunci" osuđeni su na 30 do 40 godina zatvora i tamo će ostati barem još po četvrt veka.

Kazne u specijalnom odeljenju požarevačkog zatvora "Zabela" služe Ulemek i Aleksandar Simović, dok je Krsmanović u Sremskoj Mitrovici.

Miloš Simović i Kalinić su još u Okružnom zatvoru u Beogradu, gde čekaju da im se ponovi suđenje za krivična dela koja su izvršili kao priadnici "zemunskog klana".

Milisavljević i Jurišić su u bekstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemuncima plene imovinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Dec.2011

Specijalni sud za organizovani kriminal pokrenuo je postupak za zaplenu imovine pripadnicima nekadašnjeg 'zemunskog klana' čija je vrednost oko 2,05 miliona evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.