Zemunci oslobođeni za bekstvo

Izvor: B92, 09.Apr.2013, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemunci oslobođeni za bekstvo

Beograd -- Specijalni sud oslobodio Željka Milovanovića i Sretka Kalinića optužbi za pokušaj bekstva iz pritvorske jedinice u Beogradu, 7. februara prošle godine.

Sud je na godinu zatvora osudio pripadnika sudske straže Ninoslava Strahinića zbog zloupotrebe službenog položaja, a zatvorski čuvar Nenad Mitrović je oslobođen, rekla je Tanjugu portparolka suda Maja Kovačević.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo da uloži žalbu na ovu presudu Apelacionom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudu u Beogradu.

Kalinić i Milovanović su osuđeni na višedecenijske kazne zatvora za brojna teška krivična dela.

Kalinić je kao pripadnik zemunskog klana osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, kao i niz ubistava koja je izvršio kao pripadnik te grupe.

Milovanović je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora u Zagrebu zbog ubistva hrvatskog novinara i vlasnika lista "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, a u Beogradu mu se još sudi za to isto delo.

Milovanović je ranije priznao da su on i Kalinić pobegli iz svojih ćelija, tvrdeći da su to uradili da bi se osvetili čuvarima koji su ih šikanirali, ali da nisu hteli da beže iz zatvora, jer su bili svesni toga da u tome neće uspeti.

Strahinić i Mitrović su bili dežurni čuvari u pritvorskoj jedinici, kada su 7. februara, oko 5.30 sati, Kalinić i Simović uspeli da izađu iz svojih ćelija 75 i 77 i pokušali da napuste zatvor u Ustaničkoj ulici, ali su ih u tome sprečili pripadnici Žandarmerije koji čuvaju zatvorski kompleks sa spoljne strane.

Kalinić i Milovanović su metalnim testericama prerezali metalne šipke na vratima ćelije, provukli se i izašli u hodnik, gde su savladali Strahinića, popeli se na prvi sprat zgrade, a potom razvalili rešetke i kroz prozor iskočili u dvorište, gde su ih "sačekali" pripadnici Žandarmerije.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo da se Kaliniću i Milovanoviću kao i čuvaru Mitroviću izreknu maksimalne kazne zatvora od pet godina, a Strahiniću četiri. Tokom istrage prikupljeni su dokazi protiv okrivljenih, a korišćeni su i snimci sa sigurnosnih kamera koji su već prezentovani javnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.