Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemunci: Završne reči odbrane

Beograd -- Advokat Slobodan Milivojević zatražio je, u završnoj reči na suđenju "zemunskom klanu", da Ulemek bude oslobođen.

Milivojević je pred Specijalnim sudom zatražio da njegov klijent, prvooptuženi Milorad Ulemek, bude oslobođen optužbi. On je optužnicu nazvao iskonstruisanom i paušalnom, rekavši da nema nijednog materijalnog traga koji potiče od Ulemeka i koji bi ukazivao da je on učinio neko krivično delo.

Advokat je osporio iskaze svedoka saradnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodeći da oni nisu mogli da dobiju taj status jer su učestvovali u izvršenju krivičnih dela ili nisu bili članovi grupe, te je pozvao sud da ponovo preispita njihov status.

Milorad Ulemek nije učestvovao ni u jednom krivičnom delu obuhvaćenom optužnicom, a onda se tužilac uhvatio za svedoke saradnike, čiji su iskazi kontradiktorni, rekao je Milivojević.

Ulemekov branilac je osporio i priznanje optuženog Dušana Krsmanovića, rekavši da je ono dato pod policijskom torturom tokom akcije "Sablja".

Iz iskaza svedoka saradnika, rekao je Milivojević, proizlazi da je Dušan Spasojević radio sa Ljubišom Buhom Čumetom do 2000. godine i godinu-dve posle toga.

"Zdanje u Šilerovoj završeno je 2000. godine i koštalo je 10 miliona nemačkih maraka, dakle, pre udruživanja sa Legijom, što znači da je Spasojević radio sa Čumetom", naveo je advokat.

On je upitao kakav je to Ulemek organizator bande, kada ga veliki broj svedoka i optuženih čak i ne poznaje.

Dodao je da niko od optuženih nije čuo da je Ulemek izdavao naređenja za izvršenje krivičnih dela, već su to čuli od Spasojevića.

Posle Milivojevića završnu reč bi trebalo da iznesu branioci optuženog Aleksandra Simovića. Do kraja će završne reč izneti advokati još 27 optuženih, kao i sami optuženi, njih 29.

Pripadnici "zemunskog klana" terete se za 15 ubistava, tri otmice i terorističke napade na "Difens roud" i sedište DSS-a.

Vođe i pripadnici klana već su prvostepeno osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića, a Ulemek je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića i zbog atentata na Vuka Draškovića.

Anastasijević: Vlast održava ravnotežu

Posle razbijanja zemunskog klana, u medijima i policijskim saopštenjima sve više se pominju manje bande, grupe ili popularno rečeno klanovi.

Izjave pojedinih policijskih zvaničnika da je organizovani kriminal pod kontrolom može značiti da vlast održava ravnotežu snaga na kriminalnoj sceni Srbije, ocenjuje Anastasijević.

Svi ministri policije od vremena Slobodana Miloševića pa do aktuelnog ministra Dragana Jočića tvrdili su da u Srbiji nema organizovanog kriminala ili da on postoji ali u zanemarljivoj meri, podseća Dejan Anastasijević.

Međutim, dodaje on, Zemunski klan je uspeo da preuzme kontorlu nad Službom državne bezbednosti što se završilo ubistvom premijera Srbije.

"Naime, meni je juče dok sam slušao izlaganje tužioca Jovana Prijića najzanimljiviji deo bio onaj u kome govori kako je ta jedna sitna banda običnih kriminalaca postala najmoćnija kriminalna grupa u Srbiji. A odgovor na to je dao sam Prijić - to im je omogućio Milorad Ulemek kao pukovnik Državne bezbednosti i tokom 2002. godine Milorad Bracanović koji je bio zamenik načelnika DB odnosno BIA", kaže Anastasijević.

Neophodno je izmeniti BIA više nego što je učinjeno prostom smenom funkcionera, ocenjuje Anatasijević.

"BIA i dan-danas radi po istom zakonu onom zakonu po kojem je radila u trenutku kada je premijer Đinđić ubijen. Znači nikakvi novi mehanizmi, nikakvo prestrukturiranje, nikakav ozbiljan nadzor nad tom službom. Donet je pre desetak dana Zakon o kontroli međutim taj zakon ne vredi ništa ako nije praćen drugim posebnim zakonima. Konkretno BIA će raditi po zakonu iz 2002. koji kao da je pisan za Bracanovića i legiju. E u tome je problem", kaže Anastasijević.

On je rekao da mu se čini da vlasti, poučene iskustvom sa Zemunskim klanom sada pokušavaju da kontrolišu delovanje kriminalnih grupa.

"Ovdašnje vlasti omogućavaju konkurenciju, znači nije zdravo raditi sa jednim klanom jer može potpuno da se otrgne kontroli nego se radi sa više grupa. Sablja je zahvatila samo vrh, ali zemunski klan je imao, da tako kažem, podugovarače i to su te neke grupe koje su narasle", smatra Anastasijević.

Kada policijski funkcioneri kažu da je organizovnani kriminal pod kontrolom to može da znači dve stvari, smatra Anastasijević - Ili da neće napasti državu kao što je bio slučaj sa ubistvom premijera Đinđića ili da sarađuju sa policijom maksimalno skrivajući svoje nelegalne aktivnosti.

Anastasijević ističe da je vrlo sumnjiva šema koja se ponavlja a po kojoj policija na sva zvona objavljuje hapšenje velike i opasne kriminalne grupe, ali vođe tih grupa uglavnom uspevaju da pobegnu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.