Izvor: B92, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen deo istrage o Mreži

Beograd -- Istražni sudija završio deo istrage o švercu cigareta, za koji se sumnjiči grupa koju je predvodio Stanko Subotić Cane.

Istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Vučko Mirčić završio je deo istrage u akciji Mreža, gde je ta grupa je osumnjičena da je, švercujući cigarete 1995. i 1996, oštetila budžet za oko 28 miliona evra. Predmet je prosleđen specijalnom tužiocu, koji do 6. decembra treba da odluči o podizanju optužnice.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Do tog iznosa došlo se finansijskim veštačenjima tokom istrage, saznaje B92. Okrivljeni se terete za zloupotrebu službenog položaja.

Predmet je predat specijalnom tužiocu, koji do 6. decembra mora da odluči o podizanju optužnice jer tada ističe pritvor nekima od okrivljenih.

U pritvoru se nalazi 11 okrivljenih, među kojima su i Mihalj Kertese i Milan Milanović Mrgud. Četvoro okrivljenih, na čelu sa Subotićem, je u bekstvu.

Istraga koju je vodio sudija Mirčić trajala je pet i po meseci, saslušano je oko 100 svedoka, a obuhvatila je šverc 66 šlepera cigareta.

Priču o policijskoj akciji Mreža iz 2003 obleodanila je ekipa emisije Insajder B92. U Insajderu su međutim objavljeni kompletni nalazi tajne akcije Mreža, u kojoj se navodi osam grupa umešanih u šverc cigareta, a ne samo tri protiv kojih je tužilaštvo odlučilo da vodi istragu.

U izveštaju akcije mreža navode se konkretna imena, koja za sada nisu obuhvaćena istragom - Mirko Vučurović, Milorad Vučelić, Mladen Grujić, Dušimir Zabunović.

A u delu izveštaja kojim se opisuje funkcionisanje grupe na čijem je čelu bio Marko Milošević, kao neposredni pomagači i organizatori krijumčarenja cigareta, između ostalog, navedene su kao odgovorne osobe iz kompanije Delta M.

Poslovanje preduzeća Delta, prema policijskoj šemi, u neposrednoj je vezi sa grupama koje je kontrolisao Marko Milošević i Petar Komljenović.

Jedan deo cigareta švercovan je iz pravca Makedonije. Po ulasku u Srbiju odlazile bi u Luku Beograd, gde su pravljeni papiri koji bi pokazivali da se radi o robi koja je u tranzitu.

Šleperi sa cigaretama tada bi navodno bili izvoženi u Republiku Srpsku Krajinu. Nekoliko metara po prelasku granice šlaperi bi se vraćali nazad bez papira, a cigarete su skladištene u nekoliko skladišta u Rumenci i Futogu.

Istraga je potvrdila i navode da su finansijski policajci, koji su jednom prilikom otkrili ova skladišta, bili protivpravno lišeni slobode. Oni su zatvoreni u delu skladišta sve dok cigarete nisu prebačene na drugu lokaciju.

Svedoci su tokom istrage navodili i da je policija otrivala skladištra sa cigaretama u Futogu, ali da im je sa višeg mesta naređivano da obustave rad. Jedan deo cigareta dolazio je iz Holandije preko Mađarske i bez papira je prelazio granicu i ulazio na tržište Srbije.

Istraga je konačno potvrdila i da je grupa na čeli sa Stankom Subotićem švercovala cigarete u sprezi sa vrhom države i MUP-a.

Stanko Subotić nalazi se u bekstvu, za njim je raspisana međunarodna poternica Interpola, ali za sada nema zvaničnih informacija gde se nalazi. On je, kako saznaje B92, u februarau 2007. dobio boravišnu dozvolu Švajcarske, koja traje dve godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.