Izvor: B92, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zatvorenik umro prirodnom smrću"

Niš -- Zaključeno je da je osuđenik niškog Kazneno-popravnog zavoda preminuo prirodnom smrću, a ne od posledica prebijanja.

Kako je rečeno agenciji Beta u Institutu za sudsku medicinu u Nišu, reč je o Milanu Stefanoviću (26) iz Jagodine. "Nasilje nije uzrok smrti Stefanovića. Dodatne analize trebalo bi da utvrde da li je oštećenje srčanog mišića ili oboljenje bubrega razlog (smrti)", rečeno je agenciji Beta u Institutu.

Odbor za ljudska prava iz Leskovca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranije je saopštio da su Stefanovića brutalno prebili pripadnici Žandarmerije tokom gušenja zatvorske pobune 24. novembra 2006. godine.

Stefanović je preminuo u ponedeljak, 12. februara, u Kliničkom centru u Nišu.

Prema tvrdnjama leskovačkog Odbora za ljudska prava, Milan Stefanović je bio u grupi od 38 osuđenika koji "nisu učestvovali u pobuni", ali je Žandarmerija u toku noći "upala i brutalno ih pretukla".

"Informacije koje imamo govore da je Milan Stefanović žrtva torture, ali i neadekvatne medicinske nege jer im zatvorski lekari i vlasti nisu pružili adekvatnu pomoć uprkos teškim povredama. Osuđenici tvrde da uprava i lekari KPZ-a nisu želeli da ih upute na lečenje u niški Klinički centar, već su to činili tek kada izgube svest", rekao je medijima advokat Odbora Dragutin Vidosavljević.

Advokat je najavio da će osuđenici protiv pripadnika Žandarmerije i zatvorske straže podneti krivične prijave zbog zlostavljanja i mučenja za šta je predviđena zatvorska kazna od tri do osam godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.