Izvor: B92, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorenik izboden na spavanju

Niš -- Zatvorenik Stojan Limanović izboden je u niškom zatvoru gvožđem od armature i smešten u Hirušku kliniku Kliničkog centra.

Taj zatvorenik Kazneno-popravnog zavoda u Nišu na Hirurškoj klinici se oporavlja od povreda, saznaje Tanjug u toj zdravstvenoj ustanovi. Limanović je na spavanju uboden šest puta u predelu grudi i stomaka i jednom u leđa. Rana na leđima je najdublja i najopasnija, ali nije opasna po život, rekli su lekari Hirurške klinike Kliničkog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Nišu.

Zbog osnovane sumnje da su učestvovali u napadu na Limanovića, "četiri osuđene osobe izdvojene su u posebne prostorije", navedeno je u saopštenju Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, koja je u sastavu Mnistarstva pravde.

Uprava ističe da se "intenzivno radi na utvrđivanju činjenica o detaljima ovog događaja" i da će o "rezultatima istrage blagovremeno obavestiti javnost".

Limanovića su drugi zatvorenici i prošle godine pretukli, nanevši mu teške povrede po rukama i nogama. Pretpostavlja se da bi razlog napada na Limanovića mogao da bude njegovo odbijanje da učestvuje u ranijim pobunama zatvorenika.

Centar za ljudska prava u Nišu sprovodi projekat "Monitoring uslova zatvaranja u Kazneno-poravnom zavodu Niš", a finansira ga Evropska komisija.

Koordinatorka projekta Lidija Vučković upozorila je, predstavljajući rezultate projekta prošlog meseca u Nišu, da je stanje unutar zatvora opterećeno odnosima među osuđenicima.

"Zatvorenici su organizovani teritorijalno, po gradovima gde su živeli, svaka grupa ima vođu i uspostavljeni su jasni hijerarhijski odnosi, pa bi posebnu pažnju trebalo obratiti na one najslabije i najugroženije", rekla je tada Vučkovićeva.

Prema podacima koje je dobio tim, među zatvorenicima je početkom jula ove godine bilo 240 narkomana, 72 alkoholičara, 76 obolelih od hepatitisa i jedan oboleli od tuberkuloze.

U proseku, u niškom zatvoru boravi oko 1.000 osuđenika, dok je maksimalan kapacitet 1.200 , rekla je Vučkovićeva, navodeći da na četiri osuđenika "dolazi" jedan zaposleni iz službe obezbeđenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.