Zatvor star 120 godina

Izvor: Politika, 20.Nov.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvor star 120 godina

KPZ u Sremskoj Mitrovici razlikuje se od drugih „sivih domova” jer u njemu postoji hotel, ergela, farma i ribnjak, u kojima rade zatvorenici, a planira se i otvaranje štamparije

 Nekada kasarna u kojoj se tamnovalo, a sada jedan od najvećih zatvora u Srbiji, KPZ u Sremskoj Mitrovici juče je obeležio jubilej – 120 godina postojanja. Izgradnja kaznionice počela je davne 1895. godine ukazom Franje Josifa prvog.

Zatvorske zidine svašta su upamtile, pa, i to da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je u ovu ustanovu, pred Drugi svetski rat, kada je intenzivirano hapšenje komunista, iz Lepoglave na dalje izdržavanje kazne upućeno 44 osuđenika među kojima su bili Moša Pijade, Milovan Đilas, Oskar Davičo, Žarko Zrenjanin.

Zapamtile su zidine i pokušaj bekstva pobrojanih u noći između 21. i 22. avgusta 1941. godine. Kada je bekstvo primećeno, 32 politička zatvorenika bila su sigurna na obroncima Fruške gore. Ipak, brutalna i nasumična hapšenja su nastavljena, pa su u mitrovačku kaznionicu dovođeni ovdašnji meštani. Po celu noć su obavljane prozivke, a mnogi od uhapšenih sa njih se nikada nisu vratili.

Danas je, kažu nadležni, znatno drugačije. Pohvalivši rad zatvorske uprave, na čelu sa Draganom Alimpićem, ministar pravde Nikola Selaković juče je, obilazeći zavod, naglasio da je on po mnogo čemu jedinstven ne samo u našoj zemlji, nego i na Balkanu. KPZ u Sremskoj Mitrovici, rekao je ministar, ne bavi se samo svojim primarnim zadatkom – izvršenjem kazne, nego i mnogim delatnostima.

– Činjenica koja ovaj zatvor izdvaja od drugih jeste da osuđenici koji su tu na izdržavanju kazne obrađuju 815 hektara plodne sremačke zemlje, ali i da se u njemu uzgaja više od 4.000 grla stoke. Očekujem da će iduće godine u okviru kompleksa zavoda početi sa radom i štamparija. U njoj će, u skladu sa novim izmenama Zakona o javnim nabavkama, zatvorska uprava moći da proizvodi pozive, koverte, obrasce, omote spisa i sav štampani materijal potreban za rad pravosudnih organa – rekao je ministar Selaković tokom obilaska zavoda.

Saradnje lokalne samouprave i rukovodstva zavoda je, kako je naglasio ministar, rezultirala činjenicom da je juče ponovo počeo da radi hotel „Srem” izgrađen u zatvorskom kompleksu.

– Ovo je najbolji hotelski smeštaj u Sremskoj Mitrovici, a verovatno i najbolji u celom sremskom upravnom okrugu – pohvalio se ministar.

Ono što je moglo da se čuje juče u neformalnom razgovoru sa zaposlenima u sremskomitrovačkom zatvoru jeste da će prvi gosti, ako ne i stanari, ovog hotela biti košarkaši „Mega leksa” iz ovog grada. U njemu će odsedati i košarkaši ekipa koje budu dolazile u Sremsku Mitrovicu na megdan sa „Mega leksom”. Deset soba i jedan apartman koliko ih ukupno ima, a koje je reporter „Politike” obišao, zaista izgledaju kao u luksuznim hotelima. U restoranu će raditi osuđenici.

Jedan od njih, Branko M. koji tu već duže od decenije izdržava kaznu zbog ubistva, kaže da mu ovaj posao neće biti nešto novo. Sličnim se bavi i u upravnoj zgradi.

– Vremenom sam sticao privilegije propisane zakonom. Sad sam „slobodnjak” i u tom statusu mogu da budem radno angažovan. Tako će mi brže proći vreme. Ostalo mi je još godinu i nešto, a onda – novi život. Čeka me ženidba i posao kojim sam se bavio pre ovoga – kaže Branko.

Šta se krije iza kazamatskih zidina, kako izgleda unutrašnjost zatvora i šta kriju zatvorske priče – juče, prilikom obilaska kompleksa, nismo uspeli čak ni da nazremo. Atmosfera je bila vesela i svečana, a proslavi jubileja prisustvovali su mnogobrojni gosti iz Srpske pravoslavne crkve, BIA, policije, drugih zavoda.

Ono u šta smo imali prilike da se uverimo jeste to da u okviru KPZ u Sremskoj Mitrovici postoji, možda, i najlepša ergela konja u Srbiji u kojoj je nešto više od 30 konja lipicanera. Nedaleko je i hipodrom koji je, posle 20 godina, ponovo počeo sa radom.

Malo dalje je i ribnjak – čist i bogat ribom. O ergeli, o konjima i o ribnjaku brinu osuđenici. Ovo je jedini zatvor u Srbiji u kome kaznu izdržavaju i strani državljani kojih trenutno ima oko 200.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.