Zatraženo oslobadjanje Franka Simatovića

Izvor: S media, 07.Apr.2011, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatraženo oslobadjanje Franka Simatovića

Odbrana Franka Simatovića zvanog Frenki zatražila je od sudija Haškog tribunala da Simatovića oslobode, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine.

Tribunal sudi Simatoviću zajedno sa Jovicom Stanišićem, čija odbrana danas nije formalno zatražila oslobadjanje, iako je naglasila da su optužbe protiv Stanišića nedokazane.

Bivši načelnik Službe državne bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije, Stanišić i njegov pomoćnik, Simatović, optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje stanovništva.

Po pravilima Tribunala, optuženi mogu zatražiti oslobadjanje na polovini sudjenja, pošto tužioci okončaju izvodjenje dokaza. U dosadašnjoj praksi suda, nije se još desilo da optuženi bude i oslobodjen u toj fazi procesa, pre dokaznog postupka odbrane.

Branilac Mihajlo Bakrač tvrdio je da tužioci nisu izveli nijedan dokaz na osnovu kojeg bi Simatović mogao biti osudjen.

Bakrač je kao nedokazan odbacio navod optužnice da je Simatović bio komandant Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije.

Nasuprot navodu optužnice da je JSO bila formirana 1991. i da su Stanišić i Simatović u tome igrali ključnu ulogu, advokat Bakrač tvrdio je da je jedinica bila osnovana 1996. godine, a da je njen prvi komandant bio Milorad Ulemek-Legija.

Tužilac: Gadafi želeo da pobije svoj narod

Naser Orić: Čekam srpsku penziju!

Krasić: Šešelj izlazi 4.maja (VIDEO)

Simatovićev branilac negirao je i da je SDB Srbije formirala i pod svojom kontrolom imala Srpsku dobrovoljačku gardu Željka Ražnatovića - Arkana i paravojnu formaciju Škorpioni.

Pozivajući se na izjave svedoka optužbe, Bakrač je rekao da su Škorpioni bili formirani 1991. odlukom vlasti SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem, sa zadatkom da čuvaju naftna polja u selu Djeletovci.

Odbrana je tvrdila i da ni ta jedinica, a ni Ražnatovićeva garda, "nikada nisu imale zajedničke akcije sa 'crvenim beretkama', ni sa JSO".

Po odbrani, tužioci nisu pružili nikakve dokaze ni za optužbe da su Simatović i Stanišić organizovali, finansirali i kontrolisali kampove za obuku srpskih snaga, te naoružavali Srbe u Hrvatskoj, a zatim i u BiH.

"Hiljade tona" oružja srpskom stanovništvu, prema rečima branioca Bakrača, podelila je iz svojih magacina JNA, odgovarajući na "ranije započeto tajno naoružavanje" Hrvata i Muslimana.

Navod optužnice da je Simatović "delovao po ovlašćenju Stanišića", Bakrač je prokomentarisao pitanjem: "Da li je krivično delo postupanje po ovlašćenju pretpostavljenog".

Simatovićeva odbrana nastavlja da izlaže argumente u korist zahteva da on bude oslobodjen.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.