Izvor: B92, 13.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatražena obustava postupka protiv Aleksandra Zdravkovića

Beograd -- Advokat Zora Dobričanin - Nikodinović, zastupnik jednog od optuženih za zločinačko udruživanje Aleksandra Zdravkovića, izjavila je u petak da je podnela predlog posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu da obustavi postupak protiv njenog klijenta, zbog zastarelosti krivičnog gonjenja. Zdravković je na zajedničkoj optužnici protiv 36 osoba, od kojih je 13 optuženo za atentat na srpskog premijera Zorana Djindjića, a 23 za ostala teška krivicna dela. Advokat Zora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dobričanin-Nikodinović rekla je agenciji Beta da se njenom klijentu stavlja na teret zločinačko udruživanje, za šta je zaprećena kazna zatvora do jedne godine.

Ona je precizirala da je Zdravković optužen da je, kao pripadnik kriminalne grupe, izvršio krivična dela tokom 1999. i 2000. godine. Pozivajući se na zakonske odredbe, ona je ocenila da je nastupila i relativna i apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja. Prema njenim rečima, relativna zastarelost, za dela koja predvidjaju kaznu do jedne godine zatviora, nastupa po isteku dve godine od izvršenja dela, čime i prestaje mogućnost za pokretanje krivičnog postupka. Apsolutna zastarelost, u slučaju da je u medjuvremenu vodjen neki postupak koji nije završen pravosnažnom presudom, nastupa u toku od četiri godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.