Zatražena dopuna istrage protiv Svetlane Ražnatović

Izvor: Politika, Beta, 12.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatražena dopuna istrage protiv Svetlane Ražnatović

Tužilaštvo predložilo finansijsko-ekonomsko veštačenje dokumentacije koja je dostavljena iz inostranstva

Beogradsko Više javno tužilaštvo podnelo je Višem sudu predlog za dopunu istrage u predmetu protiv Svetlane Ražnatović, osumnjičene da je dok se nalazila na čelu FK Obilić zloupotrebila službeni položaj. Predlog za dopunu se, prema rečima Tome Zorića, portparola Republičkog javnog tužilaštva, odnosi na finansijsko-ekonomsko veštačenje u vezi sa dokumentacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja je pribavljena putem međunarodne pravne pomoći iz više zemalja.

– Po mišljenju tužilaštva, dopuna istrage je neophodna kako bi se pribavilo stručno mišljenje i obavila analiza knjigovodstvenog veštačenja koje je već obavljeno u tom predmetu – rekao je Zorić.

Tokom istrage protiv Ražnatovićeve, istražnom sudiji su, putem međunarodne pravne pomoći, dostavljeni originalni ugovori koje su igrači FK Obilić potpisivali prilikom odlaska u strane klubove. Traženu dokumentaciju dostavili su Francuska, Bugarska, Turska, Rusija, Austrija i Grčka.

Rešenjem o sprovođenju istrage, nekadašnja predsednica „vitezova” se, prema nezvaničnim informacijama, tereti da je od 1998. do 1. marta 2003. godine, iskoristila službeni položaj i prekoračila granice ovlašćenja, tako što je prodavala igrače inostranim klubovima, a u poslovnim knjigama prikazivala da su fudbaleri prodavani bez obeštećenja klubu. Prihod od pet i po miliona maraka, Ražnatovićeva je, prema navodima sudskog dokumenta, od prodaje igrača prikazivala kao lično ulaganje u FK Obilić. Od toga je, 1.090.000 maraka prikazala kao ulaganje preduzeća „Vizantin” i „Ari”, koje je osnovao njen, sada pokojni, suprug Željko Ražnatović Arkan. Ostatak novca je, kako se dalje navodi u dokumentaciji, trošila na sopstvene potrebe. Na ovaj način, nekadašnja predsednica Obilića je protivpravno pribavila 22.529.000 maraka i 480.000 američkih dolara, za koliko je i oštetila klub sa Vračara.

Tokom postupka tužilaštvo je više dva puta predlagalo proširenje istrage. Istim rešenjem sudije Okružnog suda, istraga je pokrenuta i protiv njene sestre Lidije Veličković. Ona se sumnjiči da je, u nameri da pomogne svojoj sestri, otvorila devizne račune u kiparskoj Popular banci i Rajfajzen banci u Segedinu. Na ove račune, „slivao se” novac od prodaje igrača, a Lidija ga je, kako se sumnjiči, podizala i odnosila ga sestri. Po nalogu Ražnatovićeve, Veličkovićeva je novac prebacivala i na druge račune.

Kontrolom dokumentacije Obilića, prema nezvaničnim informacijama, utvrđeno je da klub nema evidentirane i prikazane ugovore o prodaji igrača inostranim klubovima, a proverama u Fudbalskom savezu utvrđeno je da je Ražnatovićeva zloupotrebila službeni položaj u slučaju prodaje čak 15 fudbalera među kojima su Dragan Šarac, Milan Obradović, Vladica Đurović, Zoran Ranković, Milorad Korać, Nikola Lazetić"

U svojstvu svedoka tokom istrage su, pored ostalih, saslušani i Zoran Petrović, nekadašnji direktor Obilića i njegov kolega Dragiša Binić.

M. Derikonjić

[objavljeno: 13/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.