Zašto su napadnuti žandarmi

Izvor: Politika, Fonet, 09.Jul.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su napadnuti žandarmi

Reč je o terorističkom aktu, iz klasične zasede, zbog čega će MUP upozoriti Euleks

Bujanovac – U terorističkom napadu koji se desio pretprošle noći kod Bujanovca dva pripadnika Žandarmerije su, srećom samo lakše ranjena, granatom iz ručnog bacača. Napad je izveden deset minuta posle ponoći na ulazu u selo Lučane, pet kilometara udaljeno od Bujanovca, u kome isključivo žive pripadnici albanske nacionalne zajednice, na magistralnom putu Bujanovac–Gnjilane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Povređeni pripadnici Žandarmerije bili su u jednom od dva patrolna blindirana vozila marke „landrover defender” kada su, za sada, nepoznati napadači ispalili granatu. Teže je povređen Nenad Nikolić (1976), koji je pogođen u butinu, i Miloš Carović (1976), koga je geler okrznuo po vratu. Napadači su zatim otvorili vatru iz automatskog oružja i srećom nikog nisu povredili.

Oba vozila su oštećena, jedno je ostalo na mestu napada, a drugim, iako bez prednje leve gume, vozeći na felni, pripadnici Žandarmerije uspeli su da dođu do bujanovačkog Doma zdravlja. Posle su odvezeni do Medicinskog centra u Vranju, odakle su nakon ukazane pomoći prevezeni helikopterom na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu.

Suzana Vasiljević, portparol MUP-a Srbije izjavila je juče za B 92 da je vozilo pogođeno sa zadnje strane i da je, srećom, takozvano punjenje bilo trenutno, tako da nije teže povredilo žandarme.

– Obezbeđeno je lice mesta i traga se za napadačima. Nažalost, ne znamo, niti imamo informacija ni zakonskog osnova da ulazimo i radimo pretrese. Izvršićemo uviđaj i nastaviti sa radom –rekla je ona.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, izjavio je juče da je reč o terorističkom aktu, iz klasične zasede, koji su, najverovatnije, izveli ostaci terorističkih grupa sa područja juga centralne Srbije. On je ukazao na to da se terorističke grupe prebacuju sa teritorije Kosova i Metohije preko administrativne linije, zbog čega će MUP ozbiljno upozoriti Euleks na takvu pojavu.

– To nije prvi takav napad, a reč je o čisto albanskoj sredini. U pitanju je Kopnena zona bezbednosti, a delovala je teroristička grupacija koja je ostatak onoga što je nekada na tim prostorima bilo – rekao je Dačić u Novom Sadu. On je naveo da je policija u više navrata na jugu Srbije zaplenjivala znatne količine oružja i municije i ocenio da je reč o „delikatnom” području.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je juče da je u Kopnenoj zoni bezbednosti, na mestu gde je ručnim bacačima napadnuta Žandarmerija, pojačana bezbednost i policija u potpunosti kontroliše situaciju.

– Najverovatnije je reč o terorističkom aktu koji, međutim, neće isprovocirati snage bezbednosti u Kopnenoj zoni i koje će u potpunosti biti spremne da, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, odgovore svakom zadatku – poručio je Veljović.

Motiv terorističkog napada nije poznat, a bezbednosne službe Srbije ispituju šta su Albanci sa juga Srbije želeli da poruče ovakvim napadom. Ono što je juče moglo da se čuje u pouzdanim izvorima pri vrhu srpskih bezbednosnih službi su samo nagađanja mogućih motiva napada. Ima ih četiri i sva se ispituju.

Jedan od mogućih razloga, među tim nagađanjima, jeste nedavno pisanje pojedinih prištinskih medija po kojem je srpska Žandarmerija krajem juna ušla na teritoriju Kosova i pokušala da postavi kontrolni punkt na nekoliko metara od kuća u selu Karačevo, opština Kosovska Kamenica. Sporno je, prema pisanju štampe, gde prolazi granična linija, odnosno gde se prema tumačenju Srbije nalazi administrativna linija. Prištinski dnevnik „Koha ditore” preneoje da je tog dana bila povećana tenzija, da se na licu mesta pojavila Kosovska policija, ali da nije bilo pucnjave, te da je Kfor razdvojio i udaljio dve strane.

Kao drugi mogući motiv napada spominje se moguće nezadovoljstvo Albanaca sa juga Srbije najavljenom decentralizacijom. Prema tim informacijama, Albanci su nezadovoljni zato što nije prihvaćen njihov zahtev da se prilikom donošenja Zakona o regionalizaciji stvori region koji bi obuhvatio opštine Preševo, Bujanovac, Trgovište i Bosilegrad.

Treća mogućnost koja se pominjejeste osveta zbog prošlogodišnjih hapšenja članova „gnjilanske grupe”.Navodno, ispituje se da li su napad na putu Bujanovac–Gnjilane izvršili odbegli članovi ove grupe kojise skrivaju na teritoriji Kosova i Metohije.

Četvrti mogući razlog napada možda leži u švercu. Naime, na ovom području se često švercuje roba na Kosmet i sa njega, pa dobro naoružani Albanci iz ovog dela Srbije znaju da pripucaju na elitnu srpsku jedinicu kada osete opasnost da budu otkriveni. Ili, da odvrate pažnju da bi neki konvoj prošao „crtu”.

Dušan TeleskovićŽivota Matić

-----------------------------------------------------------

Tadić i Dačić posetili ranjene pripadnike Žandarmerije

Boris Tadić, predsednik Srbije i Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, posetili su juče na Vojnomedicinskoj akademiji dvojicu pripadnika Žandarmerije, Miloša Carovića i Nenada Nikolića, koji su prethodne noći ranjeni u selu Lučane kod Bujanovca i koji se nalaze u stabilnom stanju i van životne opasnosti.

Dr Miodrag Jevtić, načelnik VMA,naglasio je da je Nenad Nikolić teže ranjen i da se posle hirurške intervencije nalazi u stabilnom stanju na Klinici za ortopediju ove ustanove, a da je drugi povređeni, Miloš Carović, zadobio nešto lakšu povredui da se nalazi se na Klinici za ORL.

– Kod jednog je reč o povredi, re; jeoprostrelu gelerom leve butine i glutalne regije, a kod drugog žandarma se radi o povredi gelerom u desnu stranu vrata– naglasio je pukovnik dr Milorad Rabrenović, načelnik Centra za hitnu pomoć sektora za lečenje VMA.

Povređeni pripadnici Žandarmerije pripadaju kraljevačkom odredu.

D. D. K.

[objavljeno: 10/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.