Zašto predsednica Društva sudija nije izabrana za sudiju

Izvor: Politika, 28.Nov.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto predsednica Društva sudija nije izabrana za sudiju

Na jučerašnjem ročištu u VSS-u tužilac Goran Ilić je rekao da nisu birani oni čiji su supružnici i rođaci advokati

Da li Dragana Boljević nije izabrana za sudiju zato što je predsednica Društva sudija, zato što je njen suprug advokat, zato što je bila bolesna i koristila bolovanja ili zato što je 2008. godinu započela sa 188 starih nerešenih predmeta? Odgovor će dati Visoki savet sudstva (VSS), posle jučerašnjeg ročišta na kome su Boljevićeva i njeni zastupnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekli da nije dokazana sumnja u njenu osposobljenost i predložili VSS-u da je izabere za sudiju.

– Visoki savet nije vrednovao njen rad kao predsednice Društva sudija, koje je primljeno u dva evropska udruženja i svetsko udruženje sudija, što je važno za Srbiju kao državu. Budući da je nedavno izabrana za generalnog sekretara Evropskog udruženja sudija (Medel), ona bi i po evropskim kriterijumima trebalo da bude sudija i zato treba i mora da bude sudija u Srbiji – rekao je njen zastupnik Konstantin Mitić Vrankić, sudija Osnovnog suda u Beogradu.

Zamenik republičkog javnog tužioca Goran Ilić, inače predsednik Udruženja tužilaca, kazao je juče pred komisijom VSS da je u vreme opšteg izbora sudija i tužilaca zauzet nezvanični načelni stav da se ne biraju oni koji su u bračnim i rodbinskim odnosima sa advokatima.

– Ako to nije bio razlog neizbora, kao i njena funkcija predsednice strukovnog udruženja, onda imamo jednu perfektnu sudijsku biografiju i ispunjena sva tri kriterijuma za izbor – rekao je Ilić.

Izvestilac komisije VSS, profesor Predrag Dimitrijević (koji je i dalje u sukobu interesa po rešenju Agencije za borbu protiv korupcije, zato što je dekan niškog Pravnog fakulteta) kazao je da Dragani Boljević nije prigovoren kvalitet rada jer ona „ulazi u sam vrh kada je reč o kvalitetu”.

Podsetio je da ne postoji sumnja u njenu stručnost, već je reč o kriterijumu osposobljenosti za sudijsku funkciju. Zamereni su joj način postupanja sa starim predmetima i vreme izrade odluka.

– Niste adekvatno postupali sa starim predmetima. Na početku 2006. godine imali ste ih 35, na početku 2007. godine 118, a na početku 2008. godine 188 starih predmeta – rekao je Dimitrijević i dodao da jedan broj odluka Dragana Boljević nije izradila u roku dužem od 30, ali i u roku dužem od 60 dana, „što je više otežavajuće”.

Međutim, on je izneo podatak da je Boljevićeva 2007. godine imala operaciju i bila pet meseci na bolovanju, da je 2004. bila godinu dana na bolovanju. Ona je navela da je primala „tešku interferonsku terapiju” koja nije bila uspešna, pa je zbog pada imuniteta i kasnije često odlazila na bolovanja.

– Da li me je Visoki savet kaznio zato što sam bila bolesna – upitala je juče Dragana Boljević.

Njena treća zastupnica pred komisijom VSS, profesorka Jasminka Hasanbegović sa Pravnog fakulteta u Beogradu, rekla je da je VSS različito postupao u istim ili sličnim situacijama.

– Njen kvalitet je natprosečan. U odnosu na ostale sa kojima je poređena, bila je najbolja. Imala je samo jednu ukinutu presudu i ispunjavala je normu 150 odsto, a to znači da je radila kao sudija i po. Dragana Boljević je, međutim, platila svoju cenu slobode od straha jer je javno iznosila svoje stavove o reformi pravosuđa. Osim toga, uzima joj se za zlo to što je koristila svoje pravo na bolovanje – kazala je dr Hasanbegović.

Predsednica komisije VSS, sudija Mirjana Ivić, prekinula je profesorku.

– Koristite se neistinama. Bolovanje joj nije uzeto za zlo. Podaci su računati prema efektivnom radnom vremenu koje je provela na radu. Da nije tako, norma bi joj bila 15 odsto a ne 150 – rekla je sudija Ivić.

Dragana Boljević nije osporavala iznete podatke o starim predmetima, ali je istakla da je priliv novih predmeta bio ogroman, naročito u porodično-pravnoj materiji, koju je radila, tako da je uvek postojao zaostatak u starim predmetima, koje je rešavala po redosledu.

– Sudijski posao ne može biti brzo štancovanje odluka. Visoki savet je potpuno ignorisao specifične okolnosti i dobre rezultate, a istakao samo negativne podatke. Nisu uzeti u obzir moj rad na obukama u Pravosudnoj akademiji, u radnim grupama, kao ni odluka OEBS-a da me proglase za ličnost godine u oblasti vladavine prava. Ako je tačno da nisam izabrana zato što mi je suprug advokat, smatram da je time drastično povređeno moje pravo na privatnost i porodični život – rekla je na kraju Dragana Boljević.

Predložila je VSS-u da prizna grešku i da je izabere za sudiju u neki od sudova za koje je konkurisala.

----------------------------------------------

Interesovanje javnosti

Interesovanje za ovaj slučaj je bilo veliko. Ročištu su juče, kao posmatrači, prisustvovali predstavnici Evropske komisije, Saveta Evrope, Udruženja tužilaca i Društva sudija Srbije, Evropskog udruženja sudija – Medel, mnoge sudije, tužioci i novinari.

Aleksandra Petrović

objavljeno: 29.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.