Zašto nadležni ćute o optužnici

Izvor: B92, 23.Nov.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nadležni ćute o optužnici

Beograd -- Nadležni državni organi odbijaju da odgovore zbog čega tekst optužnice protiv Svetlane Ražnatović već dva meseca stoji u fioci tužilaštva.

Niko u nadležnim institucijama nije pristao da govori za B92 o postupku koji se punih sedam godina vodi protiv udovice Željka Ražnatovića Arkana i nikako da se privede kraju.

Dan nakon što je B92 objavio ekskluzivnu informaciju o tome da je tekst optužnice napisan još pre dva meseca, poznata pevačica novokomponovane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << muzike i udovica Željka Ražnatovića je delila pomoć u Kraljevu.

"Ova moja poseta bih volela da bude nekim ljudima stimulans da pomognu i da odvoje koliko god imaju sredstva, svako u svojoj moći, da se pomogne", rekla je Ražnatovićeva u Kraljevu.

Bivša predsednica FK Obilić, koju država tereti da je nezakonito prisvojila preko 4 miliona nemačkih maraka i oko 3,5 miliona dolara od prodaje fudbalera, danas je opušteno ćaskala s čelnicima kraljevačke opštine.

Svetlana Ražnatović je uručila 200.000 dinara i 4 šlepera građevinskog materijala ugroženim Kraljevčanima, u jeku pokušaja medija da dobiju odgovor na pitanje zbog čega tekst optužnice protiv nje, koji je napisan još pre dva meseca, i dalje stoji u fioci Višeg tužilaštva u Beogradu.

Za razliku od nje, predstavnici pravosudnih vlasti nisu bili raspoloženi da govore za medije.

TV B92 danas nije uspela da dobije odgovor na pitanje zbog čega tekst optužnice protiv Svetlane Ražnatović, koji je napisan još pre dva meseca, i dalje stoji u fioci Višeg tužilaštva u Beogradu. Odgovor je odbilo da pruži Tužilaštvo, kao i Ministarstvo pravde.

TV B92 je pokušala da sazna i zbog čega Svetlani Ražnatović do sada nije oduzet pasoš, kao i da li će, zbog planiranog odlaska u Australiju, u vreme najave podizanja optužnice, sada eventualno biti sprečena da napusti zemlju. Na pomen imena Svetlane Ražnatović u svim nadležnim institucijama odbijaju da govore.

Država Svetlanu Ražnatović i njenu sestru tereti da su prisvojile oko pet miliona evra, od nelegalne prodaje fudbalera. U drugoj tački teksta optužnice, Svetlana Ražnatović je okrivljena za nelegalno posedovanje desetak pištolja i revolvera, sa punim okvirima municije. Oružje je pronađeno 2003, tokom policijske akcije "Sablja" u njenoj vili u Ulici Ljutice Bogdana u Beogradu.

Advokat: Optužnica ne postoji

Njen advokat Goran Petronijević je odbio da govori za B92. Prenosimo izjavu koju je dao Radiju Slobodna Evropa.

"Ona, niti bilo ko od nas, nema nikakvog razloga da govori o nečemu što još ne postoji. Po našim saznanjima, optužnica još ne postoji. Da su imali dokaze, ona bi već bila i optužena i osuđena, i sve bi bilo završeno. Naprotiv, dokazi protiv nje su bili toliiko nekvalitetni da Tužilaštvo nije moglo da donese odluku, a sa druge strane nije imalo hrabrosti da kaže da je odustalo od krivičnog progona, jer je politički pritisak bio žestok, dakle politički pritisak da, ali protiv nje", naveo je Goran Petronijević, advokat Svetlane Ražnatović.

Iako advokat tvrdi da postoje žestoki politički pritisci protiv Ražnatovićeve, javnost je svedok da istraga protiv nje i njene sestre traje punih sedam godina. Za to vreme, nije im oduzet pasoš, niti im je izrečena zabrana napuštanja zemlje.

Javnost nije dobila odgovor na pitanje da li je odugovlačenje postupka posledica jake političke zaštite koju u Srbiji uživa udovica Željka Ražnatovića Arkana.

Ministar policije i lider SPS-a Ivica Dačić, koji je više puta govorio o prijateljstvu sa Svetlanom Ražnatović iz Žitorađe, iz mladih dana, za B92 je odbio da odgovori da li je zbog tog prijateljstva spreman da joj pomogne u izbegavanju pravde.

"Nalazim se na čelu ministarstva koje je za dve godine uhapsilo preko 14 000 ljudi i ne pada mi na pamet da bilo koga štitim od zakona", poručio je Dačić.

O pružanju političke pomoći Ražnatovićevoj je odbio da govori i Dragan Marković Palma. Serijal Insajdera "Pravila igre", koji je emitovan još pre tri godine, objavio je ekskluzivne izjave o tome da su Svetlana Ražnatović i njena sestra učestvovale u nelegalnoj prodaji fudbalera.

Predsednik FK Obilić, koga je Ceca smenila, još pre tri godine je otvoreno govorio o načinu na koji su Arkanova udovica i njena sestra od te prodaje zaradile više miliona evra.

Večeras u 20 sati na programu TV B92 je specijal Insajdera o Svetlani Ražnatović.

U jeku interesovanja javnosti za sudbinu optužnice koja je još pre dva meseca napisana protiv Svetlane Ražnatović, ona se sprema da otputuje u inostranstvo na australijsku turneju. Domaći mediji su preneli da bi u Australiju trebalo da otputuje s decom. B92 nije uspeo da sazna koliko tamo namerava da se zadrži, s obzirom na to da je Svetlana Ražnatović danas odbila da govori za TV B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.