Izvor: B92, 29.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Kljajević držao dokumenta

Beograd -- Sudija Marko Kljajević trebalo je da vrati u sud sve što je zadužio nakon što je podneo ostavku, kaže portparolka suda.

Bivši predsedavajući na suđenju za ubistvo premijera Srbije, Marko Kljajević, trebalo je da vrati u sud sve što je zadužio u tom predmetu, izjavila je portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević. Povod za njenu izjavu je to što je Kljajević prošle nedelje vratio diskove sa prisluškivanim razgovorima Dejana Milenkovića, iako je pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pet meseci podneo ostavku na sudijsku funkciju.

Kovačevićeva je kazala da ne zna razlog zbog koga je Kljajević iznosio delove predmeta iz suda.

"Dešava se da sudija, zbog obimnosti predmeta, nosi neke delove kući, da bi se posle radnog vremena upoznao sa njima, ali ne znam u konkretnom slučaju zašto je diskove nosio bivši sudija Kljajević", navela je ona.

Portparolka Specijalnog suda je dodala da podaci o prisluškivanim razgovorima predstavljaju službenu tajnu, tako da predsednik sudskog veća treba da bude "posebno oprezan" sa takvim materijalom.

"Da li je sudija Kljajević bio u tom smislu oprezan, ja ne mogu da kažem, i ne znam da li je još neko bio u prilici da sluša te diskove", rekla je Kovačevićeva.

Veće proverava zakonitost prisluškivanja

Sudsko veće koje sudi optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića odlučiće da li će prisluškivani razgovori Dejana Milenkovića biti izvedeni kao dokaz na suđenju, tek pošto proveri zakonitost postupka kojim su mere prisluškivanja sprovođene.

"Radi provere zakonitosti postupka, zatražiće se od istražnih sudija koji su ove mere određivali da dostave kompletne spise - zahteve i naredbe koji se na to odnose. Nakon ovoga, sudsko veće će odlučiti da li će navedeni materijal biti prihvaćen i izveden kao dokaz na glavnom pretresu", navodi se u saopštenju Okružnog suda.

Bivši predsedavajući na suđenju za ubistvo premijera Đinđića, Marko Kljajević, predao je 25. januara u pisarnicu Specijalnog suda diskove na kojima se nalaze telefonski razgovori do kojih je policija došla dok se svedok-saradnik Milenković nalazio u bekstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.