Zar nije važno gde je Zoran

Izvor: Politika, 30.Apr.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zar nije važno gde je Zoran

Čačanin, proglašen nestalim dok je u zatvoru izdržavao kaznu, tražio 1,4 miliona odštete i izgubio spor

Čačak – Kad svoje podanike odvodi u zatvor na izdržavanje kazne, država nije obavezna da telefonira ukućanima i javi im tu rđavu vest. Tako je presudio Opštinski sud u Čačku u parnici meštanina Zorana Katića (56) koga su i porodica i policija proglasili nestalim, dok je ležao u obližnjoj hapsani. On je od Srbije, na ime pretrpljenih bolova, za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sebe i familiju tražio 1,4 miliona dinara ali je sudsko veće, kojem je predsedavao Vladan Filipović, odbilo Katićev zahtev kao neosnovan. I još mu naložilo da Ministarstvu pravde plati 75.600 dinara na ime troškova parničnog postupka u ovom čudnovatom sporu.

A čovek je dospeo u zatvor zbog toga što nije imao ni deset puta manje para.

Katić je, 14. decembra 2005. godine, na početku svoje odiseje, došao u SUP Čačak radi promene prebivališta, ali je radnik sa šaltera, videći lične podatke, pozvao patrolu. Policajac je odatle priveo Katića u pisarnicu Suda za prekršaje gde mu je saopšteno da će, ukoliko ne plati kaznu od 7.500 dinara za stari saobraćajni prekršaj, morati u zatvor na 15 dana i još dva dana zbog druge, manje kazne.

Kažnjenik je u tužbi, koju je zastupao čačanski advokat Milan Stanojević, naveo da mu nije bilo dozvoljeno do ode kući po novac za kaznu, niti telefonira rodbini da mu donesu pare. Policajcu je, tvrdi, dao ceduljicu sa brojem telefona tražeći da obavesti porodicu da je u zatvoru na izdržavanju kazne, ali ovaj nije poslao vest, kao ni službenici Okružnog zatvora u Čačku od kojih je, nešto kasnije, tražio telefon.

Dva dana potom, 16. decembra, Katićeva sestra Ružica Andreevska, posle bezuspešnih raspitivanja u bolnici i službi hitne pomoći, prijavila je SUP-u nestanak brata. U tužbi se dodaje da je policija istog dana počela potragu za Katićem, pa je informativna služba dala oglas u dnevnim novinama umoljavajući da se jave svi koji nešto znaju o njemu, a sestra objavila sličnu poruku na TV Čačak, sa Zoranovom fotografijom.

„Ukućani su trpeli ogromnu duševnu patnju misleći da je lišen života, i to sve do 20. decembra kad se Zoran javio kući, telefonom iz zatvora, i to slučajno, ubeđen da porodica zna da je na izdržavanju kazne”, opisano je u tužbenom aktu.

Tuženu stranu zastupao je šef čačanske policije Milovan Petrović, inače advokat do postavljenja na to mesto, tvrdeći da ni SUP ni Okružni zatvor nigde nisu pogrešili. Svedočio je policajac Danko Ćalov, koji je Katića odveo do Suda za prekršaje a odatle u zatvor, i opisuje da je rečenom tri puta nudio mogućnost da pozove srodnika ili advokata da bi doneo novac za plaćanje kazne, što bi ga spasilo zatvora. „Katić je na to odgovorio da nema novca jer skuplja staro gvožđe i ne može da plati kaznu”, naveo je Ćalov pred većem.

I službenice pisarnice Suda za prekršaje svedoče da su Katiću tri ili četiri puta rekle da može da pozove koga hoće sa službenog telefona kako bi to lice došlo i platilo kaznu, „na šta je ovaj ćutao, pa rekao da nema novca”. Šef smene u zatvoru, Dobrivoje Punišić, izjavio je da je Katiću ponudio telefon da pozove nekoga za pare, ali je dobio Katićev odgovor: „Nema ko da donese, imam samo sestru u Prijevoru, nisam kriv i neću da platim”.

Sud je, u toku postupka, prelistao i Zakon o prekršajima, i tu nijednom odredbom organ za prekršaje nije obavezan da porodicu obaveštava kad nekog kažnjenika uputi na izdržavanje.

Kako to da policija, koja je sprovela Katića u zatvor, dvadeset metara udaljen od SUP-a, nije znala rodbini da odgovori gde je taj čovek?

„Tačno je da član 76. Zakona o policiji propisuje da policija vodi evidenciju lica kojima je po bilo kom osnovu ograničena ili oduzeta sloboda, ali se podaci mogu dati samo licu na koje se odnose a ne drugima, pa ni članovima porodice. Radi se o podacima koji su poverljivi i ta evidencija vodi se za potrebe obavljanja policijskih poslova, a ne radi informisanja rodbine”, stoji u obrazloženju presude.

Sa šestodnevnog tamnovanja Katić se na slobodu vratio pošto je njegova sestra platila kaznu za učinjeni prekršaj. Kažnjen je, inače, zbog toga što na gazdinom kamionu, koji je vozio na poslu 30. septembra 2003. godine, nije bila istaknuta firma vlasnika i što je putni nalog bio star.

Gvozden Otašević

[objavljeno: 30/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.