Zaplenjeno pola tone droge

Izvor: Blic, 18.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplenjeno pola tone droge

BEOGRAD - Pripadnici Uprave carina Srbije u prethodnih godinu dana zaplenili su više od pola tone narkotika - izjavio je juče pomoćnik direktora Uprave carina Aleksandar Vulović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Carina udvostručila količinu zaplenjene droge na graničnim prelazima, dodavši da je to rezultat dobre saradnje sa MUP-om Srbije. - Zaplenili smo 204 kilograma heroina i 278 kilograma marihuane. U prethodnom jednogodišnjem periodu, od 1. jula 2006. do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 30. juna 2007. zaplenjeno je dva puta manje droge, 119 kilograma heroina i 138 kilograma marihuane - naveo je Vulović.

On je posebno istakao zaplenu 163 kilograma heroina, kada su carinici u kamionu turskih registarskih oznaka, koji je prenosio diplomatsku pošiljku u Austriju, Francusku i Holandiju pronašli drogu. Vulović je rekao i da je u Avganistanu u poslednjih godinu dana povećana proizvodnja maka pa se i na našim prostorima može očekivati veća distribucija heroina.

Pogledajte najveće carinske zaplene u poslednjih godinu dana

Srbija se nalazi na centralnom mestu takozvane balkanske rute heroina - kojom prođe 80 odsto heroina namenjenog zapadnoevropskom tržištu.

Koordinator u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja Carine Goran Vukosavljević rekao je da carinici sada dejstvuju

„dubinski" na teritoriji Srbije, „tako da šverceri ne mogu biti mirni kad prođu granicu i pomisle da je sve gotovo".

- Nedavno smo zaplenili 500 kilograma pilećih bataka na putu Preševo-Niš, i takvo neispravno meso koje stiže sa Kosova predstavlja veliku opasnost za zdravlje građana Srbije - istakao je Vukosavljević. Krijumčareno meso u Srbiji najčešće se otkriva na putevima sa Kosova ka centralnoj Srbiji i u regionu Novog Pazara i Raške i najčešće se nalazi u kutijama sa oznakama Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Argentine i Brazila kao zemalja porekla.

Švercercovao i vozač autobusa

Carinici su juče na graničnom prelazu Preševo otkrili dva devizna prekršaja u iznosu od 25.000 evra. Grčki državljanin L. H. iz Kavale prijavio je na izlazu iz zemlje sumu od 33.750 evra, ali za istu nije imao potvrdu o unosu deviza, pa mu je vraćen dozvoljeni iznos od 10.000 evra, dok je ostatak od 23.750 evra privremeno zadržan.

Istovremeno je od putnice M. M. iz Gostivara, Makedonija, oduzeto 1.250 evra. Carinici su pre dva dana na Horgošu zaplenili uređaj za reanimaciju, marke „solla 808V" čija je vrednost oko 400.000 dinara, koji je otkriven u autobusu koji je dolazio u Srbiju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Droge kao pleve

Izvor: Večernje novosti, 18.Jun.2008

Carina je u proteklih godinu dana zaplenila 204 kilograma heroina, 278 kilograma marihuane i 57.400 tableta "efedrina", izjavio je u sredu Aleksandar Vulović, pomoćnik direktora Uprave carina

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.