Izvor: B92, 28.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaplena imovine se ne primenjuje

Beograd -- Srbija ima zakon koji omogućava oduzmanje imovine stečene kriminalom, ali se to u praksi retko sprovodi.

Ministarstvo pravde i novi specijalni tužilac najavljuju novi zakon, ali se još ne zna na koji način će ova oblast biti regulisana. Stručnjaci predlažu da se postojeći zakon poboljša i uvede mogućnost da bude zaplenjena celokupna protivpravno stečena imovina.

Doktor Milan Zarubica, osuđen zbog proizvodnje sintetičke droge, za sada je jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srbiji kome je zbog kriminala oduzeta imovina.

On državi mora da plati 10 miliona dolara, a konfiskovani su mu i mašine i kuća.

Istovremeno, još se ne zna dokle se stiglo sa predlogom bivšeg specijalnog tužioca da se zamrzne imovina Marka Miloševia i Mirjane Marković zbog šverca cigareta, a u svom bogatstvu i dalje uživaju mnogi kojima se u Srbiji sudi za organizovani kriminal.

"Vi nekada ne možete da dokažete da sva ta imovina potiče iz kriminala, iako imate sva saznanja da članovi te grupe nigde ne rade, ne plaćaju porez i tako dalje, kaže Josip Bogić iz Centra za prevenciju kriminala.

"U svetu je tendencija da upravo te kriminalne grupe moraju da dokazuju da su legalno stekle tu imovinu , a ne da tužilastvo i drugi organi dokazuju da je imovina nelegalno stečena", kaže on.

Postojeći zakon predviđa da se oduzme samo ona imovine koja se dovede u vezu sa određenim krivičnim delom, pa stručnjaci predlažu da se u novi zakon unese mogućnost da se zapleni sve što poseduju osumnjičeni.

Upravo to su mehanizmi koje predviđa italijanski antimafijaški zakon, kaže Mikele Papa, šef katedre za krivično pravo na Univerzitetu u Firenci, u Italiji.

"Ono što naravno pokreće aktivnosti kriminalnih organizacija jeste želja za zaradom i ostvarivanjem profita i, kada zaplenite njihovu imovinu i stavite je pod kontrolu države, uskraćujete im tu mogućnost", objašnjava on.

"Takođe, ima i simboličan značaj jer smo imovinu koju smo oduzeli od mafijaških organizacija pretvorili u prostor za društvene aktivnosti, na primer u mesta za rehabilitaciju narkomana. Tako i građani stiču dobar utisak o borbi države protiv kriminala", navodi on.

Vlado Pavićević, advokat Stanka Subotića Caneta, koji je jedan od osumnjičenih da je organizator šverca cigareta, kaže da postojeći zakon ne treba menjati već da tužilaštvo i sud moraju da počnu da ga sprovode.

On kaže da njegov klijent lako može da dokaže kako je zaradio svoj imetak. "Nije to nikakav problem za njega, samo njemu niko ovde to nije tražio da dokaže poreklo imovine", kaže on.

"Ali, ja mislim da to i nema nikakvog smisla jer je poreklo svoje imovine utvrđeno u inostranstvu, on ne bi mogao da radi bez porekla ni da boravi ni da plaća porez ni da radi", navodi advokat.

"Znači, pošteno je zaradio novac, apsolutno nikakav je problem da se ispita da li je pošteno ili nepošteno", kaže Pavićević.

Podsetimo, Skupština Srbije je pre skoro dve godine usvojila anitkorupcijsku strategiju, koja predviđa da se formira nezavisna agencija.

Krajem 2006. godine Vlada je usvojila i Zakon o antikorupcijskoj agenciji, koji parlament nikada nije razmatrao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.