Izvor: B92, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žalbeni postupak za "Ibarsku"

Beograd -- U Vrhovnom sudu Srbije počela sednica po žalbama na treću prvostepenu presudu za četvostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali 1999.

Na početku sednice sudija izvestilac Dragan Jocić upoznao je veće s osporavanom presudom. Na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. poginuli su funkcioneri Srpskog pokreta obnove Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Vučko Rakočević i Dragan Vušurović, a lider stranke Vuk Drašković zadobio je lakše povrede.

Žalbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na presudu Okružnog suda u Beogradu uložili su tužilac, optuženi i njihovi branioci, a Vrhovni sud je javnu sedicu po ovim žalbama zakazao od 5. do 9. novembra, ali će, prema zakonu, odluku doneti na nejavnoj sednici.

Prema zakonu, Vrhovni sud u drugostepenom postupku može da prvostepenu presudu Okružnog suda (od 16. februara ove godine) potvrdi u celini, da je preinači ili da predmet treći put vrati sudu na ponovno suđenje.

Tužilaštvo žalbom zahteva od Vrhovnog suda da optužene osudi za krivična dela za koja se terete, a optuženima za ubistvo da izrekne maksimalne zakonske kazne od 30 do 40 godina zatvora.

Presudom Okružnog suda, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i pripadnik te jednice Nenad Ilić osuđeni su na po 15 godina zatvora.

Pripadnici JSO Duško Maričić, Branko Berček, Nenad Bujošević i Leonid Milivojević osuđeni su na po 14 godina zatvora.

Za pomaganje izvršiocima posle ubistva na Ibarskoj magistrali, bivši direktor Savezne uprave carine Mihalj Kertes osuđen je na dve godine i pet meseci zatvora.

Nekadašnji načelnik republičke Uprave saobraćajne policije Dragiša Dinić osuđen je na godinu i sedam meseci zatvora, a bivši šef beogradske Uprave saobraćajne policije Vidan Mijailović na devet meseci.

Bivši načelnik Državne bezbednosti Radomir Marković oslobođen je optužbe za ubistvo, ali je osuđen na osam godina zatvora za pomaganje učiniocima posle izvršenog krivičnog dela.

Nekadašnji načelnik beogradskog Centra državne bezbednosti Milan Radonjić i bivši šef beogradskog SUP-a Branko Đurić oslobođeni su optužbe da su pomagali u ubistvu.

Okružni sud u Beogradu je prvu presudu u predmetu "Ibarska magistrala", kada su na optuženičkoj klupi bile četvorica optuženih, doneo 2003. godine.

Drugom presudom protiv 12 optuženih, u junu 2005, sudsko veće sudije Mišića osudilo je optužene na višegodišnje kazne zatvora, ali je presuda, odlukom Vrhovnog suda Srbije,ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Sutra bi trebalo da sudija Jocić obrazloži žalbu Okružnog tužilaštva na presudu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.