Žalba na presudu Višeg suda u slučaju Zvornik

Izvor: Glas javnosti, Beta, 23.Nov.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žalba na presudu Višeg suda u slučaju Zvornik

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine uložiće žalbu na presudu bivšem komadantu Teritorijalne odbrane Zvornika Branku Popoviću i ratnom predsedniku te opštine Branku Grujiću, koji su osuđeni na 15 odnosno šest godina za proterivanje i ubistva muslimanskog stanovništva na teritoriji Zvornika u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

- Tužilaštvo za ratne zločine nezadovoljno je tom presudom Sudećeg veća Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i uložiće žalbu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << presudu, jer smatra da je visina izrečenih kazni, naročito Branku Grujiću, neadekvatna odgovornosti optuženih, u odnosu na broj žrtava, masovnost i brutalnost zločina, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Veće za ratne zločine osudilo je Branka Popovića na 15 godina zatvora, a Branka Grujića na šest godina zatvora zbog nečovečnog postupanja i mučenja i ubijanja 700 muslimanskih civila sredinom 1992. godine.

Popović je osuđen kao komandant jedinica koje su umešane u zločine, a Grujić jer je znao, a nije ništa preduzeo da se zločin spreči.

Grujiću i Popoviću je suđeno zbog zarobljavanja, nečovečnog postupanja i smrti oko 700 ljudi iz više naselja na teritoriji opštine Zvornik, za deportaciju 1.822 muslimana iz sela Kozluk i Skočić, kao i za nesprečavanje zločina pripadnika paravojnih jedinica "Žute ose" i "Pivarski".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.