Zakonodavci treba da čitaju Ustav

Izvor: Politika, 29.Maj.2012, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonodavci treba da čitaju Ustav

Najviši sud utvrdio neustavnost devet zakona i nezakonitost 28 podzakonskih akata

Ustavni sud Srbije prošle godine je doneo čak 37 odluka kojima je utvrdio neustavnost zakona ili nezakonitost podzakonskih akata.

Predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević upozorio je zato zakonodavnu i izvršnu vlast da moraju sa više pažnje donose zakone i da brižljivo analiziraju saglasnost zakonskih tekstova sa Ustavom.

Reč je, doduše, o neustavnosti pojedinih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odredaba u zakonima, a to su Zakon o oružju i municiji, Zakon o održavanju stambenih zgrada, Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, Zakon o jednokratnom porezu na ekstradohodak i ekstraimovinu, Zakon o porezu na dohodak građana, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sudijama.

Naravno, nije reč o čitavim zakonima, već o pojedinim njihovim odredbama. Na primer, neustavan je član 29. stav treći Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji reguliše pravila za rešavanje sukoba interesa u obavljanju javnih funkcija. Odredba se odnosi na takozvane zatečene funkcionere, a to su oni koji su se u momentu početka primene zakona, 1. januara 2010. godine, zatekli u obavljanju više javnih funkcija, saglasno propisima koji su važili pre početka primene ovog zakona. Oni su bili dužni da se opredele koju će javnu funkciju nastavljati da obavljaju i da najkasnije do 1. septembra 2010. godine obaveste agenciju koje sve funkcije obavljaju, a agencija će onda utvrditi da li postoji sukob interesa.

Osporena je odredba koja pravi izuzetak od ovog pravila, tako što je propisano da „izuzetno” funkcioner može da nastavi obavljanje jedne javne funkcije, a uz nju i javne funkcije na koje je izabran neposredno od građana, kao i javne funkcije koju je zakonom i drugim propisom obavezan da vrši, nezavisno od toga o kakvoj javnoj funkciji je reč i bez obaveze da o tome obavesti agenciju.

Ustavni sud je utvrdio da ovaj izuzetak narušava načelo jednakosti svih pred Ustavom i zakonom, koje je utvrđeno članom 21. stav prvi Ustava. Takođe, kako je utvrdio Ustavni sud, osporenom odredbom prekršeno je i načelo o zabrani sukoba interesa, utvrđeno u članu šestom Ustava.

Osim toga, osporena odredba nesaglasna je i načelu vladavine prava, koje utvrđuje da se vladavina prava ostvaruje i povinovanjem vlasti Ustavu i zakonu, kao i načelu podele vlasti. Takođe, takva odredba je nesaglasna i sa Konvencijom UN protiv korupcije.

Kada je reč o podzakonskim aktima, Ustavni sud je doneo odluku o neustavnosti vladine Uredbe o registru poljoprivrednih gazdinstava, nezakonitosti i neustavnosti jedne odredbe Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Osnovnom sudu u Valjevu, kao i odredbe Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Među nezakonitim aktima su i odluka o zabrani prodaje alkoholnih pića u trgovinskim objektima na teritoriji Novog Sada, Pravilnik o korišćenju javnih parkirališta i uklanjanju nepropisno parkiranih vozila i druga akta organa lokalne i mesne samouprave.

A. Petrović

objavljeno: 30.05.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.