Izvor: Blic, 14.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaječarac ojadio rumunske banke

Zaječarac ojadio rumunske banke

BEOGRAD - Šestočlana kriminalna grupa sa srpskim privrednikom Krunoslavom Jovanovićem na čelu pretprošle noći je privedena na saslušanje u Direkciju za suzbijanje organizovanog kriminala i terorizma u Bukureštu, zbog sumnje da su oštetili rumunske banke za 300 miliona dolara.

Pored Jovanovića, rumunska policija je uhapsila i dvojicu srpskih privrednika, jednog bivšeg oficira rumunske obaveštajne službe i dvojicu rumunskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policajaca. Svi se sumnjiče za falsifikovanje, prevaru i pranje novca.

Jovanović je, kako saznaje 'Blic', 2004. godine iz Srbije u Rumuniju uneo više od 170.000 navažećih bankarskih čekova američke 'Security Pacific national bank'. Papire je položio kao garanciju na osnovu koje je u rumunskim bankama uzeo kredit od 300 miliona dolara. U tome su mu pomogla dvojica poslovnih saradnika, čija imena nisu poznata javnosti.

Kako 'Blic' saznaje, Jovanović, koji ima skoro sedamdeset godina, rodom je iz Zaječara. Tamo je imao svoju firmu, ali je poslovao i na još nekoliko lokacija u Srbiji. Biznis je proširio i na Rumuniju, u kojoj živi poslednjih godina i u kojoj je osnovao čak sedam preduzeća.

Dvojica Srba, koja su uhapšena sa Jovanovićem, takođe su imala svoje firme i u Srbiji i u Rumuniji. Novac od kredita ova šestorka nije potrošila samo na poslovanje, već i na raskalašan život. Deo novca, kako se saznalo na saslušanju uhapšenih, ostao je u kazinima Švajcarske, Nemačke i Austrije.

U trag ovoj prevarantskoj grupi policija je ušla još pre godinu dana kada su nevažeći čekovi počeli da pristižu na naplatu. Banka čije je čekove koristila ova šestorka još 1992. godine spojila se sa 'Bankom San Francisko' i nastavila sa radom pod nazivom 'Banka Ameriken'. Na koji način je grupa Krunislava Jovanovića došla u posed ovih čekova za sada je predmet policijske istrage, ali je poznato da Jovanović nikada nije bio u Sjedinjenim Američkim Državama.

T. M. Subota - A. Ž. Adžić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.