Izvor: Blic, 27.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtevi iz Haga nisu stigli u sud

Zahtevi iz Haga nisu stigli u sud

BEOGRAD - Zahtevi Haškog tribunala za predaju haških optuženika juče do kraja radnog vremena nisu stigli u Okružni sud u Beogradu - rekla je za 'Blic' Vida Petrović-Škero, predsednica tog suda. Ona je ponovila da zbog nepotpunih dokumenata sud ne može da započne proceduru protiv 23 haška optuženika, čija imena je nedavno saopštilo Savezno ministarstvo pravde.

Predsednik Istražnog odeljenja Okružnog suda Branislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Todić potvrdio je da su predmeti formirani i podeljeni istražnim sudijama i da se samo čekaju zahtevi. Prema njegovim rečima, čim zahtevi stignu sledi nalog za privođenje optuženih na saslušanje i tom prilikom će se optuženima predočiti navodi zahteva za predaju. Posle toga, kazao je Todić, na sudiji je da utvrdi da li postoje pretpostavke za predaju optuženog.

- Potrebno je da se utvrdi identitet optuženog, da je optužnica potvrđena, da se radi o krivičnom delu koje je predviđeno domaćim zakonodavstvom kao i da je delo iz nadležnosti Međunarodnog tribunala u Hagu. U slučaju da postoje, postupajući istražni sudija će to utvrditi rešenjem o ispunjenju pretpostavki za predaju optuženih - rekao je Todić.Savezni ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković ocenio je da je Jugoslavija počela da ispunjava zahteve Haškog tribunala, ali je upozorio da će se ta saradnja teško ostvarivati ako 'SRJ mora da reaguje kao opitni miš, kad neko pritisne dugme, bez obzira na proceduru'.

Povodom izjave glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte da je odlazak onih koji su se dobrovoljno predali ovom sudu nedovoljno za saradnju, Živković je novinarima u Saveznoj skupštini izjavio da je 'nju teško zadovoljiti, ali da misli da smo počeli to da radimo'. On je dodao da očekuje da 'sledeće nedelje u Hag ode i Nikola Šainović, za petnaest dana još četvorica, a sledećeg meseca i peti optuženi'.

Živković je rekao da će sigurno biti i hapšenja, kada okružni sudovi po Zakonu o saradnji s Haškim sudom izdaju naloge MUP Srbije.

- Ako treba da reagujemo kao opitni miš, kad neko pritisne dugme, bez obzira na proceduru koja postoji, teško da ćemo moći da ostvarimo saradnju - istakao je Živković. K.K. - J.B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.