Zahtev za pritvor Dragana Tomića

Izvor: RTS, 15.Feb.2014, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za pritvor Dragana Tomića

Više tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu predlog da se odredi pritvor Draganu Tomiću, bivšem predsedniku IO "Univerzal banke" koji se sumnjiči za malverzacije u toj banci. Tomić će u toku dana biti saslušan, a nakon toga će biti doneta odluka o pritvoru.

Višem sudu u Beogradu podnet je predlog da se odredi pritvor bivšem predsedniku Izvršnog odbora "Univerzal banke" Draganu Tomiću koji se sumnjiči za malverzacije u toj banci. Predlog je podnelo više tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu.

Tomić, koji je pre dva dana uhapšen, u toku dana će biti saslušan kod sudije za prethodni postupak, nakon čega će biti doneta odluka o predlogu za određivanje pritvora, rekla je Tanjugu portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Ranije danas Skupština Srbije Tomiću je ukinula poslanički imunitet. Viši sud u Beogradu jutros je odredio pritvor do 30 dana za četvoro osumnjičenih Tomićevih saradnika.

Dušica Ristić je za Tanjug precizirala da je četvoro osumnjičenih Tomićevih saradnika, Lj. S, M. P, D. P. i N. B, jutros saslušano. Određen im je pritvor zbog opasnosti da bi u toku istrage mogli da utiču na svedoke.

Prema pisanju medija, Tomić se tereti da je nezakonito i bez adekvatnog pokrića odobravao višemilionske kredite kompanijama "Farmakom MB", "Interkomerc" i "Beohemija", što je oštetilo državu za 85 miliona evra.

Naime, prema pisanju beogradskih listova, "Univerzal banka" je od 25. aprila do 30. septembra 2013. odlukom Izvršnog odbora odobrila 122 zajma bez pozitivnog mišljenja Odeljenja za ocenu boniteta, odnosno dužnicima čiji su računi često bili u blokadi.

Nakon imenovanja Tomića za predsednika Izvršnog odbora banke pušten je 81 kredit.

Otako je Tomić preuzeo upravljanje bankom IO je odobrio 647,6 milijardi dinara klijentima od kojih se očekuje naplata tek manjeg dela potraživanja, a najviše novca u 2013. odobreno je ITM grupi (227,6 miliona dinara), "Industrokomercu (1,8 miliona evra), "Zemunikum Ril Estejt" (1,615 miliona evra) i "Medilensu" (600.000 evra).

"Univerzal banci" 31. januara ove godine oduzeta je dozvola za rad zbog nesolventnosti.

Narodna banka Srbije utvrdila je da je u prethodnom periodu finansijsko stanje "Univerzal banke "znatno pogoršalo, da je ona dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti, kao i da je ugrožena njena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo zatražilo pritvor za Tomića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2014

Više tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas sudu predlog da se odredi pritvor Draganu Tomiću, bivšem predsedniku IO Univerzal banke koji se sumnjiči za malverzacije u toj banci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tužilaštvo zatražilo pritvor za Tomića!

Izvor: Kurir, 15.Feb.2014

U toku današnjeg dana Dragan Tomić, bivši predsednik IO Univerzal banke trebalo bi da bude saslušan, posle čega će biti doneta odluka o eventualnom pritvoru..BEOGRAD - Više tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas sudu predlog da se odredi pritvor Draganu Tomiću, bivšem predsedniku IO Univerzal...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.