Izvor: B92, 30.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za izručenje Subotića

Beograd -- Ministar pravde Dušan Petrović potpisao je danas zahtev za ekstradiciju Stanka Subotića, jednog od glavnooptuženih za šverc cigareta devedesetih godina, iz Rusije.

Nakon što obimna sudska dokumentacija, koja se prilaže uz zahtev, bude prevedena na ruski jezik, zahtev će biti dostavljen nadležnim organima Rusije. O ispunjenosti uslova za ekstradiciju Subotića odlučivaće nadležni ruski sud, a konačnu odluku doneće ministar pravde te zemlje, posle čega se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može pristupiti izručenju.

Subotić i njegova grupa sumnjiče se da su preko njegovog preduzeća "Mia", iz Uba, od 1995. do 1997. godine uvozili cigarete bez evidentiranja i prodavali ih na crnom tržištu.

Na taj način oštetili su državni budžet za 56 miliona nemačkih maraka i skoro osam milona dolara, a taj novac iz Srbije prebacivali su preko Crne Gore i Makedonije na račune na Kipru.

Advokat: Subotić bi se odazvao

Branilac Stanka Subotića, advokat Vlado Pavićević, ocenio je u izjavi Tanjugu da bi bilo bolje da ministar pravde Srbije nije potpisao zahtev za ekstradiciju njegovog klijenta.

"Da nije potpisao taj zahtev, Rusi bi pustili Subotića iz pritvora i on bi, kako je i planirao, došao na početak suđenja, koje je zakazano za 19. maj", rekao je Pavićević.

On je dodao će sada Rusi tražiti ispunjenje niza uslova od naše države, koji se zahtevaju prilikom izručivanja i ceo postupak će trajati nekoliko meseci, a početak suđenja će morati da bude odložen".

Prema navodima optužnice, Subotić je cigarete kupovao u Makedoniji, a roba je potom šleperima dopremana na granicu, gde su ih, po nalogu direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa, čekali pripadnici Vanrednih mera kontrole, propuštali bez evidentiranja i pratili do magacina u Novom Sadu i Rumenki.

Cigarete su odatle prosleđivane ka mrežama krijumčara i preprodavaca na crnom tržištu.

Specijalno tužilaštvo optužene koji su bili zaposleni u Carini tereti da su omogućavali ulazak teretnih kamiona preduzeća "Mia" sa cigaretama, bez carinskog evidentiranja na graničnim prelazima, a okrivljene pripadnike MUP-a da su sprečavali kontrolu poslovanja pomenute firme.

Pored Subotića, optužnica tereti i bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa, bivše radnike Savezne uprave carina Dragog Dodevskog, Nebojšu Nikolića Tarzana i Stevana Banovića.

Optuženi su i nekadašnji radnici Subotićevog preduzeća "Mia" Milan Ranković Peking, Nikola Milošević, Miroslav Pejičić, Jovica Ranđelović i Ivan Krečmarčić, kao i bivši zamenik ministra odbrane nekadašnje Republike Srpske Krajine i osnivač paravojne jedinice "Škorpioni" Milan Milanović Mrgud.

Na optuženičkoj klupi naći će se i bivši načelnik Centra DB-a Novi Sad Milovan Popivoda, nekadašnji načelnik SUP-a Novi Sad Miodrag Zavišić, pevačica Ivana Olujić, kao i Subotićev saradnik Luka Nenadić.

Suđenje Subotiću i njegovoj grupi zakazano je za 19. maj, ali bi ono moglo da bude odloženo do njegovog izručenja Srbiji.

Subotić je uhapšen u ponedeljak, 28. aprila, na teritoriji Ruske Federacije, po međunarodnoj poternici, i tada mu je određen ekstradicioni pritvor.

Blic: Garancije dao Đukanović

A beogradski Blic piše, po saznanjima izvora iz vrha srpskog MUP-a, da je premijer Crne Gore Milo Đukanović bio garant slobodnog putovanja Stanka Subotića u Moskvu.

Blic navodi da je Subotić, uz usmenu garanciju premijera crnogorske vlade da neće biti uhapšen, pre dvadesetak dana otputovao u Rusiju.

"Đukanovićeva garancija za Subotića bila je siguran osnov da neće biti uhapšen, iako je za njim raspisana Interpolova poternica", tvrdi izbor.

"Pre nešto više od mesec dana, on je u ruskoj ambasadi u Švajcarskoj predao svoj regularan srpski pasoš i zatražio vizu za ulazak u tu zemlju", rekao je izvor Blica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.