Zahtev o oduzimanju imovine zbog korupcije stiže u Vladu

Izvor: Blic, 17.Apr.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev o oduzimanju imovine zbog korupcije stiže u Vladu

BEOGRAD - Direktor Poreske uprave u Beogradu Dragutin Radosavljević izjavio je juče da bi ta institucija narednih dana trebalo da uputi predlog Ministarstvu finansija o brisanju staža i oduzimanju imovine pojedincu za koga se u krivičnom postupku dokaže da je od građana uzimao mito za pružanje određene usluge.

Radosavljević je u intervjuu Tanjugu napomenuo da bi taj predlog trebalo da razmatraju vladina tela, ali i sama Vlada.

- Bitno je da građani vide da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se radi na smanjivanju korupcije i da postoji volja države da se sa njom obračuna na valjan način. Ukoliko se naša ideja pokrene, siguran sam i da druge institucije mogu, uz prepravke, da je uobliče u pravnoj formi i da ona bude primenjivana u zakonima koji regulišu borbu protiv korupcije - kazao je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, radnoj grupi koja u Vladi Srbije radi na izradi strategije za borbu protiv korupcije ovaj predlog bi mogao da posluži samo ako bi se primenio u zakonodavstvu.

- Građani najbolje znaju, pogotovo oni koji su u direktnim kontaktima sa predstavnicima lokalne ili državne vlasti, da je korupcije u Srbiji zaista u porastu, pogotovo u javnom sektoru, a sve to pokazuju analize koje se ovih dana sprovode. Ne možete samog sebe podmititi, potrebne su dve strane da bi se desila korupcija. Uvek je jedna strana, i to obično strana koja prima mito, taj koji je zaposlen u javnom sektoru - istakao je Radosavljević.

On je dodao da bi postojanje ovakve kazne imalo i preventivni karakter jer bi svima dalo do znanja da ih ova institucija čeka i da je država spremna da se suprotstavi.

- Na ovaj način bismo krenuli u otvorenu borbu protiv korupcije, a Srbija bi dobila velike poene od sveta i Evrope, jer bi model i drugima mogao da posluži kao primer - ukazao je Radosavljević.

Direktor Poreske uprave istakao je da ne može da se složi sa primedbama pojedinih pravnika da bi se ovakvom odredbom narušila i prava iz radnog odnosa, niti obrazloženje da je pojedinac kome se utvrdi da je primao mito zbog sveopšte teške ekonomske situacije u zemlji to morao da učini.

- Mala plata nije opravdanje za jedan takav postupak. Svakome kome je mala plata u javnom sektoru može da napusti radno mesto. Republika Srbija sve nas koji radimo u javnim institucijama nije zvala po imenu, već smo se javili na konkurs i prihvatili da radimo posao za koji smo dobili definisan opis i koeficijent za obračun zarade - rekao je Radosavljević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.