Zagrebačka „Magla“ prati Jocu Amsterdama

Izvor: Politika, 09.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka „Magla“ prati Jocu Amsterdama

Donedavni mladić ubijene Ivane Hodak poslovno je kontaktirao s Uglješom Aranitovićem, nedavno ubijenim kumom Sretena Jocića, kojeg inače, hrvatska policija ima „na oku“

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 9. oktobra – Istraga oko ubistva Ivane Hodak, ćerke advokata Zvonimira Hodaka koji brani generala Vladimira Zagorca optuženog za ratno profiterstvo, u punom je jeku. Do sada je saslušano oko dve stotine osoba, a iz policije, koja čeka imenovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novog direktora i ministra unutrašnjih poslova, stižu vesti da su navodno na tragu nalogodavcu tog brutalnog zločina koji je potresao zemlju do samog državnog vrha.

U mnoštvu mutnih veza i kombinacija koje sada isplivavaju iz ovog kolopleta biznisa, politike i kriminala pažnju javnosti je privukla najnovija vest iz istražnih izvora o „srpskoj vezi” nekih aktera ove tragične priče.

Ispostavilo se da je donedavni dečko Ivane Hodak, za kojeg su njeni roditelji Zagorčev advokat Zvonimir Hodak i bivša potpredsednica hrvatske vlade Ljerka Mintas-Hodak verovali da im je budući zet, bio u poslovnim kontaktima sa Sretenom Jocićem, poznatijim kao Joca Amsterdam, koji živi u Beogradu, okružen svojim telohraniteljima. Reč je o Ivoru Vuceliću, uspešnom mlađem poslovnom čoveku koji je član uprave Adrijatika net, poslovnog sistema koji ima veliki zamah u Hrvatskoj. Ivana je sa njim bila u čvrstoj vezi dve godine. Letos ga je obavestila da se zaljubila u drugog, u advokata neformalnog zagrebačkog (kako ga mediji prikazuju) „kralja podzemlja” Hrvoja Petrača, koji zbog učestvovanja u otmici sina Vladimira Zagorca izdržava kaznu u Lepoglavi.

Vucelić je, naime, inicijator poslova ulaganja u neke nekretnine u Srbiji za šta je bio zainteresovan poznati estradni preduzetnik Tonči Huljić. Za Huljića je Vucelić pokušavao i da dogovori otkup nekih velikih građevinskih poslova Zagorca u Hrvatskoj, sa kojim ga je povezao advokat Hodak, otac tadašnje njegove devojke Ivane.

Vucelić je u toku davanja iskaza u policiji potvrdio svoje nameravane poslove u Srbiji, ali je demantovao da se sreo s Jocom Amsterdamom. „Istina je da je firma u kojoj radim s njim pregovarala o prodaji jednog hotela. Nisam kontaktirao s njim, nego je to učinio kolega iz firme. No, posao je propao, jer su bili neozbiljni”, rekao je on u policiji.

Međutim, kako se saznalo, Vucelić je kontaktirao s Uglješom Aranitovićem, nedavno ubijenim kumom i bliskim saradnikom Joce Amsterdama. Kako prenosi elektronsko izdanje „Nacionala”, posle tog ubistva je s Tončijem Huljićem u jednom privatnom društvu izjavio da bi se moglo dovesti u pitanje ostvarenje nekih građevinskih projekata u Srbiji o kojima su razgovarali s Aranitovićem.

Zagrebački mediji povodom ovoga detaljnije podsećaju na veze Joce Amsterdama i zatvorenog Hrvoja Petrača, čije je svedočenje, kada mu se sudilo, i dovelo Zagorca do zagrebačkog pritvora. Prema podacima hrvatske policije Sreten Jocić je i proteklog leta nekoliko puta kontaktirao porodicu Petrač, a poznati su i poslovi koje je Hrvoje Petrač imao sa Žarkom Pavlovićem zvanim Žare San. Te podatke hrvatska policija ima još iz svoje operativne akcije „Magla” vođene od 2001. do 2003. godine.

Zagrebački „Jutarnji list” iz svojih izvora danas navodi da je policija saznala kako je za građevinske poslove i nekretnine koje Zagorec prodaje u Hrvatskoj navodno zainteresovan i sam Joca Amsterdam. S tim se povezuje i podatak, koji policija nije potvrdila, da je u blizini mesta zločina, ispred kuće na početku Ulice Pavla Haca nepunih stotinak metara od sedišta zagrebačke policije, viđen jedan automobil bugarskih registracija. A Bugarska je „od raspada Jugoslavije na neki način rezervna destinacija srbijanskog podzemlja”, navodi ovaj list. Međutim, dodajmo, i hrvatskog, o čemu svedoči i prošlogodišnja afera oko Roberta Matanića. Kombinacija i raznih spekulacija u nedostatku službenih podataka, naravno, sada je poprilično, a magla sa ovog kriminalnog slučaja počeće da se razilazi tek kada istraga počne da objavljuje svoje konkretne rezultate.

Radoje Arsenić

[objavljeno: 10/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.