Izvor: B92, 13.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zabrinutost za zagađivače"

Knjaževac -- Predsednik opštine Knjaževac kaže da su stanovnici te opštine zabrinuti zbog ekološke situacije, ali i zabrane rada nekim fabrikama.

Gradimir Živković je izjavio da ekološki problemi postoje već nekoliko godina, ali da je sada problem nastao jer je vodostaj Timoka nizak zbog suše i da nema dovoljno vode da primi otpadne vode. Živković je međutim naveo da je zatvaranjem fabrika ugroženo 500 radnika.

On kaže da je prosečna plata u Knjaževcu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 13.000 dinara. "Fabrika 'Venus je nova fabrika, nije ni počela da radi, pa je nepravedno zatvorena jer nije imala nikakve veze s pomorom ribe", dodao je on.

Podsetimo, inspektor za zaštitu životne sredine je 4. jula privremeno zabranio rad fabrici za preradu sira "Džersi", fabrici "Džervin kop komerc", koja prerađuje višnje, klanici "Stokoimpeks" i fabrici za preradu i konzerviranje voća "Venus".

Rešenja o zabrani rada usledila su posle velikog uginuća ribe 29. juna, izazvanog povećanom količinom amonijaka i velikog organskog zagađenja koje je svelo količinu slobodnog kiseonika u vodi na minimum.

Živković je rekao da je rad fabrika bitan za opstanak knjaževačke privrede jer od fabrike "Džersi" zavisi više stotina proizvodača mleka sa područja istočne Srbije, dok je klanica "Stokoimpeks" jedna od retkih koje imaju dozvolu za izvoz u zemlje Evropske unije.

Kako je ranije saopšteno, zabrana rada ostaće na snazi dok fabrike ne dostave potvrde o ispravnosti vode koja izlazi iz njihovih postrojenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.