Zabrinuti zbog posla stoleća

Izvor: Blic, 15.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinuti zbog posla stoleća

VALJEVO – Izvoz oružja u Irak vredan 32 miliona dolara je posao veka za Namensku proizvodnju „Krušika", ali generalni direktor najvećeg valjevskog preduzeća upozorava da je rok za realizaciju ovog ugovora samo 12 meseci, a „Krušiku" nedostaje proizvodnih radnika i stručnjaka. Najveći problem „Krušika" za realizaciju ovog posla je nedostatak proizvodnih radnika. U Namenskoj je 1.460 ljudi, a odnos proizvodnih i režijskih radnika je 1:1.

S druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ako posao uspe, „Krušik" bi mogao da zaposli još radnika, a plate radnika skočile bi za petinu.

- Izvoz oružja u Irak ove godine za nas je „biti ili ne biti" i potreban je maksimalan napor svih zaposlenih da se taj ugovor realizuje. Da je ovo posao veka potvrđuje podatak da smo od 2000. do kraja 2007. godine proizveli i isporučili manje od polovine borbenih sredstava koja su predviđena ovim ugovorom. Međutim, rok za realizaciju je samo 12 meseci - priča generalni direktor „Krušika", Jovan Davidović.

Iz valjevske vojne fabrike put Iraka krenuće, po njegovim rečima, minobacačka municija koja je delo isključivo „Krušikovih" stručnjaka i koja je svoj kvalitet već potvrdila na svetskom tržištu u konkurenciji najboljih proizvođača tog naoružanja iz Izraela i Španije.

- Nemamo dovoljno resursa, a ni svi kapaciteti srušeni u NATO bombardovanju nisu obnovljeni. Ovaj posao bio bi krupan zalogaj i za „zlatno doba" fabrike iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, a kamoli u ovom trenutku. Zato ćemo angažovati kooperante, zaposlićemo određen broj mladih stručnjaka i angažovati i neke od bivših radnika - kaže Davidović.

On zaposlenima u poslu za Irak obećava i nagrađivanje i stimulacije, a ako se ugovor realizuje prosečna neto plata od 22.000 dinara bila bi povećana za 20 odsto.

- Ovaj posao za Irak, kako je rečeno u Ministarstvu odbrane, za „Krušik" je ulaznica i za mnogo veće poslove i nova radna mesta - kaže direktor.

Srpska vojna industrija je preko Javnog preduzeća „Jugoimport SDPR" pred kraj 2007. godine sklopila ugovor o izvozu naoružanja i opreme u Irak koji je vredan 235 miliona dolara. „Krušiku" pripada najveći deo „kolača", a sem valjevske vojne fabrike u izvoz će biti uključene i kragujevačka „Zastava", „Milan Blagojević" iz Lučana, užički „Prvi partizan", čačanska „Sloboda" i „Prva iskra" iz Bariča.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.