Zabranjene pa dozvoljene posete Kaliniću

Izvor: Politika, 27.Avg.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjene pa dozvoljene posete Kaliniću

U toku jučerašnjeg prepodneva bilo zastoja u posetama pritvorenicima pritvorske jedinice Specijalnog suda, ali je tokom dana situacija normalizovana

Sve posete pripadniku „zemunskog klana” Sretku Kaliniću u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu zabranjene su do daljeg, iz bezbednosnih razloga, rekao je juče njegov branilac Rade Mićunović.Advokat je naveo da je pokušao da, kao branilac po službenoj dužnosti, poseti Kalinića u pritvoru i razgovora sa njim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali to nije bilo moguće, pošto je procenjeno da postoje bezbednosni rizici.

–Kao branilac imam dozvolu za posete Kaliniću, ali je procena Uprave za izvršenje krivičnih sankcija da, za sada, nema mesta posetama, jer za to nema bezbednosnih uslova. Čim se stvore uslovi, obići ću ga – rekao je Mićunović.

Mićunovića je na dužnost Kalinićevog branjenika imenovao predsednik Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, birajući ga sa spiska advokata Advokatske komore Srbije.

Zorana Vučićević, portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankcija potvrdila je da je u toku prepodneva bilo zastoja u posetama pritvorenicima pritvorske jedinice Specijalnog suda, ali da je u toku dana situacija normalizovana.

– Zastoj u posetama odnosio se na sve posete svim pritvorenicima, a ne samo na pripadnika „zemunskog klana”Sretka Kalinića – rekla je Vučićevićeva.

Ona je naglasila da su otklonjeni razlozi zbog kojih je došlo do zastoja i dodala da su ponovo omogućene posete pritvorenicima, ne navodeći konkretne razloge za to.

U pritvoru Specijalnog suda, koji je deo Okružnog zatvora u Beogradu sa sedištem u Bačvanskoj ulici, borave, osim Kalinića, pritvorenici kojima su suđenja u toku, kao i oni u odnosu na koje se mogu javiti bezbednosni rizici prilikom transporta iz zatvorskog sedišta.

Kalinić, koji je u noći između utorka i srede izručen Srbiji iz Hrvatske avionom Vlade Srbije, uz pratnju antiterorističke jedinice MUP-a Srbije, imaće puno toga da prodiskutuje sa svojim advokatom. On ima pravo da Specijalnom sudu podnese zahtev za ponavljanje postupaka u roku od šest meseci od izručenja, pošto je u Srbiji pravosnažno osuđen u odsustvu zbog ubistva premijera Zorana Đinđića na 30 godina zatvora, kao i na 40 godina zatvora u procesu protiv „zemunskog klana”. Pored toga, pod istragom je za više do sada neprocesuiranih ubistava.

Kalinić, ukoliko ima novca, može i sam da angažuje, odnosno izabere branioca i otkaže punomoćje advokatu po službenoj dužnosti.

Posle višegodišnjeg bekstva, Kalinić je uhapšen u Zagrebu 8. juna ove godine, kada ga je iz vatrenog oružja ranio Miloš Simović, takođe pripadnik „zemunskog klana”.U Zagrebu je u utorak osuđen na 18 meseci zatvora zbog falsifikovanih pasoša, ali se odrekao prava na žalbu.

Tanjug

objavljeno: 28/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.