Za zločin u Belom Manastiru 36 godina zatvora

Izvor: Studio B, 19.Jun.2012, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za zločin u Belom Manastiru 36 godina zatvora

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na ukupno 36 i po godina zatvora četvoricu bivših pripadnika SUP-a Beli Manastir zbog ubistvo najmanje šest civila u toj hrvatskoj opštini 1991. godine.

Sud je prvooptuženog Zorana Vukšića osudio na maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina, jer je utvrđeno da je počinio krivična dela za koja se tereti. Drugi optuženi Slobodan Strigić osuđen je na kaznu od 10 godina zatvora, Branko Hrnjak na pet godina, a Velimir >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Bertić na godinu i šest meseci zatvora.

Predsedavajući sudskog veća Dragan Mirković naveo je da su potvrđeni navodi optužnice da su Vukšić, Strigić, Hrnjak i Bertić, kao pripadnici Jedinice za posebne namene iz sastava policijskih oružanih grupacija SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem ubili najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti.

Na teret im se stavljaju i protivzakonita zatvaranja, povređivanje telesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovečna postupanja.

Državno tužilaštvo Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije Taj predmet Županijskog suda u Osijeku, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Tužilaštvo zadovoljno samo presudom protiv Vukšića

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas, nakon presude četvorici bivših pripadnika SUP-a Beli Manastir, da je Tužilaštvo zadovoljno samo presudom Zoranu Vukšiću, dok će se na ostale presude žaliti.

Vekarić je novinarima rekao da Tužilaštvo ne želi da se ratni zločin tretira kao obična krađa. "Ovde imamo sve elemente ratnog zločina, ubijena je jedna cela porodica, a postojala je i čitava organizacija zločina", rekao je Vekarić i istakao da ne vidi olakšavajuće okolnosti, niti tragove ljudskosti u ponašanju osuđenih.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.