Za tri meseca apsolutna angažovanost policije

Izvor: Akter, 12.Avg.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za tri meseca apsolutna angažovanost policije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović raygovarao je danas u Policijskoj upravi u Novom Pazaru o najvažnijim pitanjima koja se tiču suzbijanju kriminaliteta i poručio maksimalnu posvećenost u suzbijanju trgovine narkoticima, šferca cigareta i svih oblika kriminala

Ocenivši da je bezbednosna situacija u Novom Pazaru složena, ali stabilna, Stefanović je "kao potencijalni problem" naveo povratak jednog dela ljudi koji se vraćaju sa ratišta iz sveta i postaju bezbednosna >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << pretnja.

"Imamo ozbiljnu policiju i bezbednosne službe koje se bave time i nećemo dozvoliti da to eskalira na bilo koji način. Naše je da upozorimo javnost da takva mogućnost postoji. U ovom trenutku nema nekih ekstremnijih izazova", istakao je ministar unutrašnjih poslova na konferenciji za medije.

Posebno je naglasio da se na ovom području, koje ima "dodira sa administrativnom linijom sa Kosovom i drugim graničnim regionima", radi na sprečavanju ulaska ilegalnih imigranata, šverca narkotika, akcizne robe što stvara ogromnu štetu državi.

"Srbija izgubi oko 300 miliona evra godišnje na švercu cigareta", rekao je Stefanović.

"Postavili smo ambiciozne rokove. PU u Novom Pazaru imaće zadatak da, u naredna tri meseca uradi svoj maksimum. Nakon toga ćemo napraviti jednu analizu, gde imamo problema, gde treba da pojačamo rad, da li ima neko ko je odgovoran za pripuste", rekao je ministar policije.

Stefanović je naglasio da "u naredna tri meseca hoćemo da vidimo apsolutnu angažovanost svih linija policije. Taj nalog imaju sve PU u Srbiji".

On je precizirao da rokovi već teku i da je od svih PU u Srbiji tražio da ove nedelje vidi "maksimalnu posvećenost radu - hoću policiju na ulici, policiju koja rešava krivična dela i koja građanima uliva sigurnost".

Stefanović je očekuje apsolutan rad na suzbijanju trgovine narkoticima, suzbijanju šverca cigaretama, svih dela opšteg kriminaliteta i rasvetljavanje svih teških krivičnih dela.

"Oni koji budu dobro radili, treba da budu nagrađeni. Oni čiji rezultati nisu adekvatni, treba sami da se sklone, ili će biti smenjeni.Tu niko neće biti pošteđen", poručio je ministar policije.

On je rekaoda je u PU Novi Pazar razgovarano i o kadrovskom jačanju i povećanju kapaciteta rada na teritoriji koju pokriva novopazarska policija.

On je dodao da su prema zahtevima PU Novi Pazar "pojačani kapaciteti policije. Za rad u policiji opšte nadležnosti obezbedili smo 87 novih službenika. Drago mi je što je ispoštovano da su dve trećime Bošnjaci a jedna trećina Srbi".

Stefanović je najavio izmenu sistematizacije kako bi se pomoglo "nekim pojačanjima".

Novinare je interesovao i komentar ministra o čestim prozivkama i optužbama na račun policije u Novom Pazaru, a Stefanović je rekao da nijednom na sednici vlade nije čuo kritike na rad policije, a neki od predstavnika sa ovog područja "sede u Vladi".

"Imali smo dva ubistva vlasnika menjačnica. Ti slučajevi imaju prioritet i moraju da se razreše. Nisam zadovoljan tim istragama. Razgovarao sam sa direktorom policije da se u narednih nekoliko dana intenziviraju istrage u pravcima za koje smatramo da možda mogu da daju neke rezultate", rekao je Stefanović, ali i naglasio da je svaka konstruktivne kritika dobrodošla.

"Ne želimo da se policija uvuče u politiku i da određene političke stranke ili grupacije, bili gde u Srbiji, policiju uvlače u svoje međusobne obračune", rekao je Stefanović i poručio partijama da "svoje političke stvari rešavaju na izborima".

Kada je u pitanju asistencija policije prilikom izvršenja pravosnažnih sudskih rešenja, Stefanović je rekao da "policija ne sme da bude "batina" koja treba da se stavi na ovu ili onu stranu".

"Ako se proceni da bi asistencija policije mogla da izazove ozbiljnije posledice na ulici, da bi to moglo da dovede do nekih nemira, da neko strada, nisam za pružanje asistencije. Nećemo odustati od izvršenja sudskih naloga, ali ćemo se truditi, zajedno sa ljudima iz pravosuđa, da nađemo najbolji modus da bezbednost građana bude očuvana, da mi obezbedimo mir i red i kad se steknu uslovi izvršimo sudski nalog".

Upitan šta treba učiniti da bi odnosi policije i pravosudnih organa bolje funkcionisali, ministar policije je rekao da sa tužilaštvima u Beogradu "generalno ima dosta korektnu saradnju" i da očekuje da tužilaštva na terenu tako sarađuju sa PU.

"Ukoliko brže budemo shvatili da svi svoje suete sklonimo u stranu i da počnemo da se bavimo poslom, to će rezultati pre biti bolji", rekao je Stefanović.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

U naredna tri meseca daćemo maksimum

Izvor: Danas, 13.Avg.2014, 01:16

Novi Pazar - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović juče je boravio u Novom Pazaru i u ovdašnjoj policijskoj upravi razgovarao o najvažnijim pitanjima „koja se tiču suzbijanja kriminaliteta“ i o kadrovskom jačanju i „povećanju kapaciteta na teritoriji koju pokriva ova PU“...Stefanović...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.