Izvor: Blic, 16.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za tri dana 20 preloma

BOR - Zbog padova na klizavim trotoarima i stepeništima za samo tri dana na Odeljenju ortopedije borske bolnice ambulantno i stacionarno zbrinuto je preko dvadeset pacijenata sa prelomima ekstremiteta. Na ovom odeljenju od subote se traži krevet više, a mesta ima samo za teške slučajeve.

Lekari i medicinsko osoblje tvrde da za tako kratko vreme nikad nije bilo toliko pacijenata sa prelomima. Povređuju se i stari i mladi.

- Ne pamtim kada se dogodilo da samo u toku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedne smene gipsom zbrinem sedam pacijenta - kaže jedan od gipsara.

Od dvadesetoro Borana koji su dovezeni sa prelomima ruke, kukova ili potkolenice, desetoro najtežih je zadržano na bolničkom lečenju, dok su ostali nakon intervencije pušteni kućama.

Pacijenti sa kojima smo razgovarali ogorčeni su što se već mesec dana ne čiste trotoari, stepeništa, pa i prostor ispred mnogih radnji. Zagorka Negranović je prilikom pada ispred prodavnice „Miloščić" zadobila prelom potkolenice, a Javorka Milutninović i doktorka Mirjana Kekić zadobile su ozbiljne prelome koračajući glavnim gradskim šetalištem kod Samačkog hotela. Juče je trebalo da budu operisane.

- Čišćenje trotoara nikad nije bilo gore. Na glavnom šetalištu nalazi se sloj leda od nekoliko centimetara, a odozgo je pao sneg. Ranijih godina postojao je radnik koji je čistio prolaze - priča ova zubarka u penziji.

Da zbog klizavih trotoara nisu ugrožene samo starije osobe, potvrđuje i slučaj mladića Vojkana Stuparevića, koji je pri padu na šetalištu kroz gradski park zadobio prelom potkolenice.

Direktor JKP „3. oktobar" Jovan Manić kaže da 30 radnika angažovanih na čišćenju trotoara ne mogu da postignu sve obaveze.

- Ledene površine na trotoarima se razbijaju krampovima i bacamo so, ali ne smemo da pošaljemo mehanizaciju kako ne bismo oštetili ploče - kaže Manić. Načelnik odeljenja za inspekcijske poslove opštine Bor Dragan Štrbac svestan je da se skoro nijedna firma ne pridržava opštinske odluke da se sneg ispred firme mora očistiti.

- Zbog toga do sada su samo dve firme platile mandatnu kaznu od 1.000 dinara - kaže Štrbac. On ističe da se raspon kazni komunalnom preduzeću koje ne očisti trotoare kreće od 5.000 do 500.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.